≫ 

Odakle talibanima tolike Toyote kad u Avganistanu nema nijednog predstavništva niti salona?

Pikapovi i terenaci najvećeg proizvođača automobila na svetu poznati su po svojoj robusnosti i izdržljivosti, pa su čest izbor različitih militantnih pokreta...

  • 28
Talibani, Avganistan Foto: Tanjug/AP

U Toyoti sigurno nisu srećni kada na snimcima vide pripadnike različitih militantnih pokreta kako voze njihove automobile.

To, sa jedne strane govori o izdržljivosti pikapova i terenaca te marke, a s druge uz to uvek ide i negativna promocija. (Zbog masovne upotrebe tih vozila, sukob između Čada i Libije iz 1987. godine ostao je upamćen kao "Toyota rat".)

Nedavni pobednički ulazak talibana u avganistansku prestonicu Kabul opet je protekao sa galerijom raznih Toyota, pikapova poput Hiluxa, ili terenaca, Land Cruisera

Kako su se talibani dočepali Toyota kad u Avganistanu nema nijednog predstavništva niti salona, a japanska marka sigurno ne prodaje vozila u nepristupačnim planinskim vrletima gde su se gerilci ulogorili?

Kada su talibani zauzeli Kabul 1996. godine, paradirali su sa Toyotinim pikapovima, koji su prokrijumčareni preko Pakistana. New York Times je opisao tu prevaru vrednu milijardu dolara koja je uključivala korumpirane uvoznike u Pakistanu.

Oni su u hiljadama primeraka naručivali pikapove iz Dubaija i Kuvajta, a tokom tranzita kroz Avganistan ih izgubili jer su - "pali sa kamiona" prevoznika. Naravno, to je bio izgovor, ali vozila su isporučena talibanima.

Toyota HiLux SR5 Foto: Wikimedia/EurovisionNim / Toyota HiLux SR5 iz 2016. godine

Bio je to unosan posao koji je Talibanima omogućio kupovinu kvalitetnih kamioneta, pa nije ni čudo što nikada nisu prestali da ih voze, prenosi Revija HAK. Zbog ovakvih događaja Toyota od vlasnika novih Land Cruisera traži da svoje vozilo ne prodaju i ne izvoze godinu dana nakon kupovine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nibrS

    29. avgust 2021 | 11:28

    Odakle i sve ostalo... Ameri godinama dovlačili i prodavali im sve moguće .

  • pitajte

    29. avgust 2021 | 14:05

    ameriku...

  • Milan

    30. avgust 2021 | 10:28

    Samo Lova. Od Amera dobiješ sve. Pa ko im prodaje nauružanje nego Ameri. Oni su ih stvorili da bi sto duže bili na bliskom istoku. Ko je najveci izvoznik oružija na svetu.Koliko je napredna tehnologija rešili bi se ti Talibana za 2 dana. Al nece zato što im trebaju. Najveće zlo koje postoji je Američka Demokratija koju nameću širom sveta. Uništili su sve na kulturan način, uzeli prirodna bogastva svake zemlje u kojoj ratuju ili su ratovali. I na kraju ispadnu Heroji. Sramota

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA