≫ 

Poslednje kapi ovog benzina na svetu upravo su potrošene i više se nikada neće proizvoditi

Jedina zemlja u kojoj se u drugoj deceniji 21. veka još točio olovni benzin za vozila, potrošila je svoje poslednje zalihe tog goriva

  • 0
Cene goriva bi trebalo da ostanu stabilne Foto: Shutterstock

Nakon što su prošlog meseca potrošene poslednje zalihe benzina sa olovom na svetu označen je kraj njegovog korišćenja, saopštio je Program za životnu sredinu Ujedinjenih nacija (UNEP). Kampanja UN-a za obustavu korišćenja benzina sa supstancom koja predstavlja veliku opasnost po zdravlje ljudi i životnu sredinu trajala je 19 godina.

Alžir, jedina zemlja u kojoj se točio olovni benzin za vozila, potrošio je poslednje zalihe u julu, navodi se u saopštenju UNEP-a.

Olovo benzin old rusted gas pump Foto: Shutterstock

Toksičnost olova poznata je još od rimskog doba. Ipak, benzinu je počeo da se dodaje početkom dvadesetih godina prošlog veka kako bi automobile učinio snažnijima. Od tada se koristio u svim "benzincima" globalno, sve do sedamdesetih godina prošlog veka, kada su bogatije zemlje počele postepeno da ga izbacuju iz upotrebe.

Agencija je navela da benzin zagađuje vazduh, zemlju i vodu za piće i može izazvati bolesti srca, moždani udar i rak. Neka istraživanja su pokazala da šteti razvoju mozga, posebno kod dece. Prestanak upotrebe olovnog benzina nakon jednog veka označio "ogromnu prekretnicu", naveo je UNEP, prenosi Reuters.

- Olovno gorivo ukratko ilustruje sve vrste grešaka koje je čovečanstvo činilo na svim nivoima naših društava - izjavila je Inger Anderson, izvršna direktorka UNEP-a.

Te greške su, prema njenim rečima, dovele do klimatskih promena, zagađenja i a gubitka biodiverziteta, ali da globalni odgovor na olovo u gorivu pokazuje da "čovečanstvo može da uči na greškama i da ih popravlja".

Gorivo, benzinska pumpa, benzin Foto: Pixabay

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres izjavio je da danas slavimo vrhunac globalnog, višedecenijskog napora da se svet oslobodi olova u benzinu.

- Ovo postignuće će sprečiti više od milion preuranjenih smrti svake godine i zaštititi decu od izloženosti olovu. Nastavimo sa izgradnjom čistije i zelenije budućnosti za sve - rekao je Guteres.

Video: Nemojte da budete kao ovaj Rus: Zaboravio da toči gorivo, pa demolirao pumpu

(Telegraf.rs/RTS.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA