Zašto dolazi do kvarova servo upravljača?

Reč je o jednom od ključnih mehanizama na vozilu koji obavezno mora da bude temeljno pregledan u sklopu obaveznog tehničkog pregleda...

  • 0
vožnja, strah, žena vozač Foto: Freepik/valuavitaly

Prestanak rada servo uređaja na vozilu u toku vožnje može biti veoma neprijatan doživljaj, koji stvara osećaj kao da upravljač više ne može da se okreće. Tada je i dalje, uz nešto više truda, moguće upravljati automobilom, ali je problem servo upravljača potrebno rešiti što pre.

Ovde je reč o jednom od ključnih mehanizama na vozilu koji obavezno mora da bude temeljno pregledan u sklopu obaveznog tehničkog pregleda, kako bi se otklonile sve potencijalne neispravnosti, vidljiva oštećenja ili istrošenost određenih delova upravljačkog mehanizma.

Servo upravljanje olakšava manevrisanje prednjim točkovima, okretanje volana u mestu i vožnju pri malim brzinama. To omogućava lakše upravljanje vozilom, manje zamaranje vozača, kao i njegovu bržu reakciju, pa se tako povećava bezbednost vožnje usled mogućnosti lakšeg i bržeg izbegavanja i zaobilaženja iznenadnih prepreka.

Auto, upravljanje, servo uređaj Foto: Shutterstock

Prvi servo uređaji za upravljače bili su zasnovani na hidrauličnom sistemu, dok današnji automobili uglavnom koriste električni servo upravljač koje pokreće elektromotor slične veličine kao onaj za brisače. Oni obezbeđuju ujednačeno i lagano okretanje upravljača, piše Revija HAK. Električni servo upravljač je doneo niz prednosti kao što su manji broj potrebnih delova, manja masa uređaja, mogućnost uključivanja uređaja po potrebi, što donosi uštedu, a takođe je i jeftiniji za proizvodnju.

Ipak, ovi sistemi mogu da zakažu u radu i imaju svoje nedostatke u odnosu na hidraulične servo uređaje:

  • Problem u radu kod električnog servo upravljanja često nastupa naglo, dok kod hidraulike upravljač najčešće može da ima "najavu" da će doći do problema, pa upravljač polako postaje sve teži za okretanje zbog nedostatka ulja, proklizavanja kaiša ili slabijeg pritiska uljne pumpe.
  • Električni servo upravljač je jedan od većih električnih potrošača na vozilu, koji povećava broj ciklusa punjenja i pražnjenja akumulatora, pa samim tim više opterećuje generator za punjenje akumulatora.
Auto, upravljanje, servo uređaj Foto: Shutterstock
  • Servo upravljač zavisi od ispravnog akumulatora, generatora i pogonskog kaiša generatora koji često znaju da otkažu, pogotovo u kombinaciji sa brojnom dodatnom električnom opremom današnjih vozila. Nasuprot tome, hidraulična pumpa sa pogonskim kaišem je nezavisan uređaj od generatora i akumulatora.
  • Nastale neispravnosti na električnom servo upravljaču većinom se javljaju u vidu otežanog upravljanja, kada se uključi lampica na kontrolnoj tabli crvene ili naranžaste boje, koja javlja da je nešto neispravno sa upravljačem i da je vozilo potrebno priključiti na dijagnostički uređaj u servisu. Bez uređaja nije lako dijagnostifikovati neispravnost, dok se kod hidraulike većinom problemi javljaju na mestu propuštanja ulja. Često je moguće samo doliti ulje kako bi proradio upravljač i jednostavno nastaviti vožnju.
  • Većina proizvođača ne nudi rezervne delove za električne upravljačke mehanizme, kako bi se izbegle potencijalno nestručne popravke na upravljačkom mehanizmu koje bi mogle da utiču na smanjenu upravljivost vozila. To može znatno da poveća cenu popravke, dok je za hidraulične sisteme uglavnom lakše pronaći pojedinačne rezervne delove u servisima za održavanje hidrauličnih sistema.

Zbog svega ovde pomenutog, treba uvažiti svaku promenu primećenu na upravljaču koja nije bila prisutna ranije i obratiti se servisu kako bi vozilo bilo pregledano, a nastali problem(i) otklonjen(i). Bitno je uvek imati na umu da neispravnost servo sistema može uticati na smanjenje ili potpunu nemogućnost upravljanja vozilom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA