≫ 

Veći automobil - skuplji parking?

Godišnja cena parkiranja u nemačkom gradu Tibingenu sada je identična za luksuzni Bentley Bentayga i običnu Dačiju Sandero...

  • 2
Bentley Bentayga Foto: Wikimedia/DeFacto

Da li je fer da neko ko vozi auto od samo 10-ak hiljada evra plaća istu cenu parkinga kao vlasnik luksuznog terenca od nekoliko stotina hiljada...

Ne znamo da li je neko tako razmišljao pre nego što je predložio ovako nešto, tek, trenutna cena stambenog parkinga u Tibingenu, univerzitetskom gradu u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg iznosi 30 evra. Taj iznos se odnosi na sve vrste vozila, bez obzira na njihovu težinu i veličinu, što znači da vlasnik Bentleya Bentayge plaća isto kao vlasnik Dačije Sandero.

To bi, međutim, uskoro moglo da se promeni, pošto bi vlasnici težih i većih vozila parking mogli da počnu da plaćaju čak i do šest puta više. Naime,nakon duge rasprave, tibingenski odbor za zaštitu okoline je predložio povećanje godišnje naknade za parkiranje na 120 evra, uz jedan izuzetak. Vlasnici vozila težih od 1.800 kilograma bi trebalo da plate dodatnih 60 evra, čime bi za njih ukupni iznos bio 180 evra.

parking Ilustracija / Foto: Unsplash

Inače, gradonačelnik tog nemačkog grada se zalaže za još skuplji parking po ceni od 360 evra, prenosi Jutarnji. Ipak, opštinski savet je glasao protiv njegovog predloga, s obzirom na to da je reč o 12 puta većem iznosu na trenutnu godišnju naknadu.

Konačna odluka će biti poznata krajem ovog meseca nakon još nekoliko rasprava lokalnog saveta. Takođe, drugi nemački gradovi, kao što je npr. Frajburg, mogli bi da slede zakonski predlog. Uz to, osobe sa socijalnom zaštitom bi plaćale samo polovinu iznosa, a u izuzetke bi bili uključeni i radnici koji u obavljanju svojih poslova zavise od svojih vozila, kao i osobe sa invaliditetom.

Video: Ovako Oko sokolovo vreba nepropisno, ali i propisno parkirana vozila

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darko M

    27. septembar 2021 | 13:22

    Eto, i parking je jeftiniji u Nemačkoj nego u Srbiji.

  • Bhm

    5. oktobar 2021 | 17:43

    Ma najbolje da se javio jos jedan pa jos jedan i da ste to zaokruzili na 1000 evra...mislim glupo je da neko ko ima 2 metra i vozi veliki auto plaća isto kao i neki patuljak od 1,7 koji vozi mali autić...to se zove diskriminacija.Posle mozete da kaznjavate visoke,debele,mrsave,niske,nečipovane,crne,zute,crvene,sve koji nemaju plave oci itd itd....neće da može bez krvi....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA