Moćni Porsche "kralja kokaina" i legende Formule 1 traži novog vlasnika

Očekuje sa da trkački automobil, kojim su se takmičili čuveni Indy 500 i F1 šampion Emerson Fitipaldi i najveći narko bos ikada Pablo Eskobar, na aukciji dostigne cenu veću od milion dolara

  • 0
Porsche 911 Carrera 3.0 RSR, Porsche Pabla Eskobara

Foto: Collectingcars.com

Jedinstveni trkački Porsche 911 Carrera 3.0 RSR, koga je davne 1974. godine u takmičenju International Race of Champions (IROC) vozio kasniji dvostruki Indy 500 i Formula 1 šampion Emerson Fitipaldi, nakon nekoliko promena vlasnika, svoj trkački život je završio u kolekciji kolumbijskog "kralja kokaina" Pabla Eskobara.

Automobil je imao prilčno aktivan trkački "život" između 1974. i 1978. godine, budući da su se njime Fitipaldijevi naslednici takmičili na brojnim trkama na američkom kontinentu, od kojih su najpoznatije trke izdržljivosti "24 Hours of Daytona" i "12 Hours of Sebring".

Ni samom Eskobaru automobil nije služio samo "za slikanje", pošto ga je i sam vozio u brojnim trkama širom Kolumbije.

Nakon njega, automobil je vraćen u prvobitno stanje, pa sada izgleda kao iz vremena kada ga je Fitipaldi '74. vozio. Nalazi se u SAD i ovih dana je oglašen na prodaju od strane aukcijske kuće Collecting Cars.

Tokom trogodišnje restauracije, koja je izvedena između 2007. i 2010. godine, Porsche je ponovo ofarban prvobitnu "Sahara bež" boju, vraćani su mu crni poklopci farova, ima karakterističan veliki repni spojler, sistem za brzo otvaranje poklopca motora, kao i spoljašnji prekidač za aktiviranje protivpožarnog aparata.

Automobil je jedan od ukupno 15 ikada napravljanih, zbog čega se smatra vrhunskim kolekcionarskim primerkom. Collecting Cars na svom sajtu ne navodi početnu aukcijsku cenu, ali dobri poznavaoci tvrde da bi Fitipaldijev i Eskobarov Porsche svakako mogao da dobro da premaši cenu od milion dolara. Prethodne procene su čak navodile i mogući iznos od - 2,2 miliona.

Video: Ko voli nek izvoli: Prodaje se Maradonin porše, a cifra je tričavih...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA