≫ 

Kineski leteći automobil na struju spreman za poletanje već 2024. godine

Neće mu biti potrebna pista, budući da ga pokreću rotori koji su sklopljeni kada se ne koriste i dizajnirani tako da tada uopšte ne remete liniju karoserije

  • 3
Xpeng leteći automobil Foto: Xpeng

Kineski proizvođač električnih automobila Xpeng, odnosno njen ogranak HT Aero, započinje razvoj sopstvenih letećih automobila, zahvaljujući finansijskoj injekciji od 500 miliona dolara koji je tokom prošle nedelje dobila od više investitora.

Reč je o automobilu koji će, kao i svaki drugi četvorotočkaš, moći da se vozi po kopnenim saobraćajnicama, ali kada se, na primer, nađe u gužvi a njegovom vlasniku se žuri, moći će da izbaci propelere i da poleti.

Kao što je to do sada već viđeno kod sličnih koncepata drugih proizvođača, i Xpengov model će koristiti tehnologiju vertikalnog poletanja i sletanja. To znači da mu neće biti potrebna pista, budući da koristi rotore koji su sklopljeni kada se ne koriste i dizajnirani tako da tada uopšte ne remete liniju karoserije.

HT Aero ističe da već radi na razvoju i implementaciji svoje "leteće" tehnologije, kao i da veliku pažnju posvećuje bezbednosti. Zato najavljuju da će njihovi leteći automobili imati brojne bezbednosne opcije, među kojima su i padobrani za bezbedno spuštanje.

Xpeng je prilično ambiciozan u svojim planovima za realizaciju ovog projekta, budući da svoj leteći automobil najavljuju već za 2024. godinu. Ipak, to ne znači da će već tada njime sasvim sigurno moći da se leti, budući da će za korišćenje ovakvih hibridnih prevoznih sredstava biti potrebno formulisati posebnu namensku zakonsku regulativu.

Video: Limuzina u kojoj se vozi Putin od sada ide i na vodonik: Aurus ima gorivne ćelije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    25. oktobar 2021 | 12:32

    I danas postoje neka auta na putevima koja nisu na struju a da im samo stavite krila sa strana oni bi poleteli koju snagu i brzinu imaju

  • boki

    25. oktobar 2021 | 18:47

    A pileca krilca

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA