≫ 

“Mečka” novog kancelara Nemačke može da se vozi bez guma, a podnosi i 12 kg eksploziva

Skoro 50 godina Mercedes je bio službeni automobil nemačkih kancelara.

  • 11

Poznato je da je bivša nemačka kancelarka Angela Merkel koristila Audi A8 L Security za protokolarne državne poslove, ali je novi kancelar Olaf Šolc odabrao tradicionalniju opciju – Mercedes S-klase.

Kao i mnogi njegovi prethodnici, Šolc se odlučio za proizvođača automobila iz Štutgarta, a radi se o pravom “tenku” na točkovima, koji pruža najveću moguću sigurnost i luksuz u jednom - Mercedes S680 4Matic Guard, piše Jutarnji.

U pitanju je poslednja generacija jedne od najprestižnijih limuzina, a Guard znači da je vozilo posebno zaštićeno čeličnim pločama u Mercedesovoj specijalizovanoj radionici u Baden-Badenu gde je dodato oko dve i po tone “štita” za maksimalnu zaštitu korisnika.

Tenk Šolca ima najviši nivo civilne zaštite VR10. Sa 4,2 tone težine, model Guard je dvostruko veći od standardne verzije, a samo šoferšajbna koja je, naravno, otporna na metke, teška je 120 kilograma. Dok proizvodnja standardnog Mercedesa S680 traje oko 50 sati u fabrici, varijanta Guard se ručno izrađuje punih 50 dana.

Prilikom testiranja, Guard je pretrpeo 300 hitaca kalibra 7,62x51 i detonaciju 12 kilograma plastičnog eksploziva, dok je lutka koja je imitirala kancelara ostala neoštećena.

Pored balističke zaštite, Guard se vozi na posebnim “run-flat” Michelin PAX gumama koje mogu da se voze probušene do 30 kilometara nakon rafala iz automatske puške. Konačno, automobil ima ugrađen automatski sistem za gašenje požara i sistem za komprimovani vazduh koji bi sprečio ulazak toksičnih gasova u vozilo.

Ispod haube 5,5 metara dugačke limuzine nalazi se 6,0-litarski V12 motor od 612 KS i 830 Nm. Ubrzanje do 100 km/h sa mesta traje 8,3 sekunde, maksimalna brzina je ograničena na 190 km/h zbog težine od 4,5 tone i specijalnih guma, dok je potrošnja ove zveri u proseku 20 litara benzina na svakih 100 pređenih kilometara.

Video: Najskuplji automobili na svetu krstarili ulicama Beograda: Turneja luksuznih kola stigla do Srbije

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Leteći Beogradjanin

    15. decembar 2021 | 17:04

    Gradjanima nameću zelenu energiju propagandu o zagadjenju a on se vozi u kolima koja troše 20 litara benzina.😀

  • Partizančina

    15. decembar 2021 | 16:38

    Drug Tito se vozio i mercedesu cabrio. To je bio pravi macho

  • MilanMladenovic

    15. decembar 2021 | 22:52

    A od koga se to cuva? Od naroda? Jadni su ti politicari koji se obezbedjuju od naroda. Pogledajte ovog naseg. Kada ide gradom, nema prolaznika. Samo oni koji su placeni da ga pohvale kao u prolazu i da mu pruze ruku. Drugar u Nisu nije smeo da izadje iz zgrade da ode u radnju dok on ne prodje. Na TV-u vidis gradjane koji prilaze, cestitaju, hvale ..itd. Jadne su takve drzave.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA