≫ 

Tesla pod istragom zbog gejminga u kolima

Funkcija koja se ispituje zove se "Passenger Play" i omogućava suvozačima da igraju video igrice na ekranu u automobilu.

  • 1
Tesla kompanija brand Foto: Tanjug/AP

U SAD je pokrenuta istraga koja obuhvata više od pola miliona Tesla automobila koji su opremljeni ekranima. Istraga je usledila nakon žalbe jednog vozača koji je otkrio da može da igra video igrice dok vozi, javlja BBC.

Američka Nacionalna uprava za bezbednost na putevima (NHTSA) ispituje oko 580.000 Tesla modela 3, S i X napravljenih u periodu od 2017. godine do danas.

Funkcija koja se ispituje zove se "Passenger Play" i omogućava suvozačima da igraju video igrice na ekranu u automobilu.

Passenger Play upozorava da je igranje video igara u vozilu u saobraćaju “samo za saputnike” i traži potvrdu pre nego što dozvoli pokretanje bilo koje video igre.

Međutim, NHTSA kaže da Passenger Play “može odvući pažnju vozača i povećati rizik od sudara”.

Dodaje se da je ova funkcija dostupna još od decembra prošle godine. Ranije je pokretanje Passenger Play-a bilo moguće samo kada vozilo nije bilo u pokretu.

Smernice koje je NHTSA objavila 2013. preporučuju da se uređaji u vozilu dizajniraju tako da ih vozač ne može koristiti “za obavljanje inherentno ometajućih sekundarnih zadataka tokom vožnje”.

Prošlog meseca, vlasnik Tesle Vins Paton iz Oregona primetio je video na YouTube-u koji pokazuje kako vozači mogu da koriste Passenger Play.

Nakon što ga je testirao na parkingu i otkrio da zaista može da igra nekoliko igrica tokom vožnje, podneo je žalbu NHTSA-i, opisujući tu funkciju kao “neoprezno nemarnu”.

Kompanija Tesla, koju vodi poznati milijarder Elon Mask, još uvek nije komentarisala ovu istragu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Irena

    23. decembar 2021 | 13:09

    Pa šta to kao neki probkem ako je to problem onda ga nema .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA