Novi francuski zakon zahteva da reklame za automobile govore ljudima da pešače ili voze bicikl

To je deo šireg nastojanja da se smanji emisija iz transporta u Francuskoj.

  • 4
Cargo bike, porodica vozi bicikl Foto: Shutterstock

Bilo da se radi o cigaretama ili alkoholu, mnoge vlade su propisale da kompanije moraju upozoravati potrošače na negativne efekte svojih proizvoda. Francuska sada namerava da uvede takve mere i u automobilsku industriju, primoravajući proizvođače automobila da dopune svoje reklame porukama o zelenijim alternativama transporta, kako prenosi CTV News.

Zakon koji stupa na snagu 1. marta je proizvod višegodišnjeg lobiranja francuskih ekoloških grupa. Zakon zahteva da se u bilo kojoj reklami navede jedna od tri izjave: “Za kraće puteve, hodajte ili vozite bicikl”, kao i “razmislite o zajedničkom prevozu” i “svakodnevno se vozite gradskim prevozom”.

Ove poruke moraju biti uključene u sve reklame, bilo da su štampane, onlajn ili emitovane na radiju ili TV-u. Poruke moraju biti jasno vidljive na ekranu, ili u slučaju radio reklama, moraju biti izgovorene naglas nakon što se reklama završi. Haštag, #SeDéplacerMoinsPolluer, takođe je obavezno prikazati u određenim kontekstima, što u prevodu znači “Kreći se bez zagađenja”.

Kazne za nepoštovanje novog zakona mogu biti do 50.000 evra.

To je deo šireg nastojanja da se smanji emisija iz transporta u Francuskoj, pri čemu privatni automobili čine punih 15 odsto proizvodnje štetnih gasova u zemlji. Zemlja se već obavezala da će okončati prodaju automobila na gas i dizel do 2040. godine, dok je grad Pariz zabranio starija vozila koja više zagađuju u centru grada.

To je promena koja ni na koji način neće direktno smanjiti emisije ugljenika. Međutim, izgleda da služi kao način da francuska vlada progura poruku da su automobilske emisije negativna stvar koja se mora smanjiti na više različitih načina. Ostaje da se vidi da li će taj pritisak dovesti do promene u francuskim vozačkim navikama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    4. januar 2022 | 21:36

    Аутомобили као кутије цигарета?...

  • Voja

    6. januar 2022 | 18:31

    Jadni ovi ljudi jos malo ce im pisati na taolet papiru kad treba da idu u wc

  • Mm

    8. januar 2022 | 10:56

    Bolesni, politicari.Više ne znaju šta ce od sebe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA