≫ 

Automobili su prljaviji od toaleta? Istraživanje pokazalo da se u kabini kriju kolonije bakterija

Prvi pogled često vara, a u slučaju enterijera automobila najvažniji je onaj drugi iza kojeg stoje ozbiljni stručnjaci.

  • 5
Foto: Pixabay

Iako možda kabina vozila deluje korektno, odnosno relativno čisto, najvažnije je ono što ne možete videti golim okom. To je svet bakterija, od kojih vam neke mogu uzrokovati i posetu lekaru, piše Revija HAK.

Scrap Car Comparison sproveo je istraživanje u Velikoj Britaniji, koje je podrazumevalo uzimanje uzorka iz dva WC-a i pet vozila. Ispostavilo se da je svako od testiranih vozila sadržavalo fekalne bakterije.

Pomalo iznenađujuće, najveća koncentracija fekalnih bakterija pronađena je u prtljažniku, tamo gde često prevozimo namirnice, koje zatim stavljamo na radnu površinu kuhinje.

Fekalne bakterije odomaćile su se u znatnoj meri i na vozačevom sedištu, što je malo manje iznenađujuće.

Što se tiče najprljavijih mesta u automobilima, prtljažnik je osvojio zlatnju medalju i uverljivu prvu poziciju jer je tamo pronađeno 1.425 bakterija. Zatim slede vozačevo sedište (649 bakterija), ručica menjača (407 bakterija), zadnje sedište (323 bakterije) i komandna tabla (317 bakterija).

Jedno od najčistijih područja u automobilima je upravljač što je iznenađujuće jer vozači drže ruke na volanu, ali naučnici veruju da bi se to moglo objasniti povećanom upotrebom sredstava za dezinfekciju ruku tokom pandemije koronavirusa.

Na malom uzorku pokazalo se da starija vozila imaju više bakterija. Svaki je automobil takođe sadržavao značajno veću ukupnu količinu bakterija nego svaki uzorkovani WC.

(Telegraf.rs/Revija HAK)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad

    1. februar 2022 | 17:03

    Prave ste vi bakterije, bakterije su tu od nastanka sveta. Preporucujem onima koji se plase bakterija, da se svakodnevno tusiraju, svakog sata peru ruke. Covek je najprljavija bakterija.

  • Milorad

    1. februar 2022 | 17:11

    Izgleda da bakterije mnogo vole da se vozaju.

  • Milorad

    1. februar 2022 | 17:09

    Ljudi moji! Ko boga vas molim ne sedajte vise u auta, ako mislite malo duze da pozivite.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA