≫ 

Automobili koji nikada nisu plaćeni: Volvo traži stotine miliona dolara od Severne Koreje

Do danas su kamate i kazne za isporučene automobile narasle na više od 325 miliona dolara, a brojni preživeli primerci modela Volvo 144 i dalje se koriste kao taksi vozila.

  • 4

Uprkos kolapsu privrede i strogim međunarodnim sankcijama, i danas se na širokim ulicama Pjongjanga kreće mnogo starih sovjetskih i evropskih vozila - uvezenih luksuznih automobila, ali i domaćih imitacija.

Među njima se i dan danas nalazi klasična limuzina Volvo 144 iz 1973, deo flote od 1.000 automobila koji su poslati u Severnu Koreju iz Švedske sredinom sedamdesetih godina prošlog veka, piše Revija HAK.

Tada je Severna Koreja živela na novcu SSSR-a, pa se sa strane činilo da je ekonomija zemlje u usponu. To je podstaklo nekoliko švedskih izvoznika da ulože u Severnu Koreju, a 1974. švedska vlada pristala je da pošalje u ovu zemlju tešku mehanizaciju u vrednosti preko 70 miliona dolara.

Zajedno sa tom isporukom, u Severnu Koreju je stigla i serija od 1.000 primeraka modela Volvo 144, koji su služili kao taksiji.

Godinu dana kasnije, sa produbljivanjem privrednih veza između dve zemlje, Švedska je postala prva Zapadna država koja je otvorila ambasadu u Pjongjangu.

Ekonomija Severne Koreje ubrzo je počela posustajati, i mada je Švedska održavala diplomatske odnose sa tom zemljom, pomenuti automobili nikada nisu plaćeni.

Do danas su kamate i kazne za isporučene automobile narasle na više od 325 miliona dolara, a brojni preživeli primerci modela Volvo 144 i dalje se koriste kao taksi vozila.

(Telegraf.rs/Revija HAK)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nagard

    15. februar 2022 | 13:53

    Pa nek im vrate automobile....

  • Mišo

    15. februar 2022 | 18:37

    Deri kapitaliste

  • Lala

    16. februar 2022 | 14:41

    To je još i bio kvalitetan auto. Doduše,velik potrošač ali tada... Danas je Volvo tužna konfekcija, kao i Saab. Šteta,ali ko ih... Kia,Hyundai,Toyota...uče svet kako se pravi vozilo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA