≫ 

U Stellantis-u zabrinuti jer novi automobili postaju preskupi

U 2021. cena prosečnog novog automobila je porasla za 6.220 dolara u poređenju sa podacima o cenama iz 2020.

  • 1
Jeep Compass, džip kompas, 2021 Foto: Jeep

Zahvaljujući brojnim faktorima, kupovina i novog i polovnog automobila je skuplja nego ikad, piše Motor1. Ovo je dovelo do toga da su mnogi klijenti odložili odluku o kupovini, dok su drugi primorani da se zadovolje slabijim modelom nego što je njihov prvobitni plan previđao.

Ovaj novi trend cena izaziva veliku zabrinutost kod generalnog direktora Stellantisa Karlosa Tavaresa. Prosečna cena transakcije novog automobila je nedavno premašila 47.000 dolara, a prema KBB-u, Amerikanci troše u proseku 47.077 dolara za kupovinu novog automobila.

U 2021. cena prosečnog novog automobila je porasla za 6.220 dolara u poređenju sa podacima o cenama iz 2020. Ovaj trend povećanja troškova izgleda da se samo pogoršava, a nedavni svetski događaji ne pomažu ovoj situaciji, prenosi Autoblog.rs.

Zašto su troškovi novih automobila u porastu? Sve se svodi na ponudu i potražnju. Trenutno je ponuda novih automobila smanjena dok potražnja ostaje. Uparite to sa rekordnom inflacijom, globalnom nestašicom čipova, problemima u lancu snabdevanja, pandemijom COVID-19 i novonastalim globalnim vojnim sukobom i imate savršenu oluju.

Izvršni direktor Stellantisa, Karlos Tavares, je objasnio situaciju za The Detroit Bereau: "Veoma sam zabrinut zbog toga što efekat pristupačnosti postaje sve veći problem kako inflatorni pritisci eskaliraju." Tavares smatra da kupci srednje klase moraju da kupuju automobile i ovo povećanje cena predstavlja veliki pritisak na njihovu finansijsku situaciju.

Da bi to popravio, Stellantis radi na razvoju pristupačnih BEV-ova u skladu sa svojom novom strategijom za 2030. godinu, gde će predstaviti 25 novih BEV-a do 2030. godine. Sledećih 8 godina će biti kritična faza transformacije za Stellantis i radujemo se mogućnosti pristupačnijih električna vozila.

(Telegraf.rs/Autoblog.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA