≫ 

Porsche privremeno gasi proizvodnju

Porsche je prvi auto div koji će u potpunosti zaustaviti proizvodnju svih modela

  • 7
Porsche Road Tour 2021 Foto: Porsche SCG / Studio Diznilend

Zbog eskalacije sukoba u Ukrajini, nemačka autoindustrija je pod dodatnim iskušenjima. Nakon krize izazvane nestašicom poluprovodnika, novonastala situacija u Ukrajini je u potpunosti narušila snabdevanje delovima.

Posebno je pogođena Volkswagen grupa, koja je zbog nestašice delova već krenula s obustavama u proizvodnji pojedinih delova, pa i modela automobila. Porsche nije ostao pošteđen pa će tokom ovog meseca postepeno gasiti proizvodnju svojih modela, što bi uskoro moglo da znači i potpuni prekid proizvodnje.

Doduše, verovatno govorimo o privremenom prekidu proizvodnje, ali to će sasvim sigurno produbiti probleme s ponudom automobila na tržištu. S druge strane, daljnja eskalacija sukoba može da znači i duži prekid proizvodnje jer se trenutno ne zna kako bi mogli da se premoste problemi s snabdevanjem iz ratom zahvaćenih područja.

Prema tvitu koji je objavio Kejleb J. Šriter, plan za mart je sledeći. Prvi na udaru su Macan i Panamera čija proizvodnja je stala već 2. marta. Dan kasnije je zaustavljena proizvodnja Taycana, a od 7. marta se ne proizvodi ni Cayenne. Najjeftiniji Porsche, model 718 prestaće da se proizvodi 14. marta. Tri dana kasnije se obustavlja i proizvodnja modela 911 GT3, dok će ostale 911-ice biti u proizvodnji sve do kraja marta.

Ovaj plan su potvrdili i iz Porsche-a. Njihov portparol je za magazin Motor1 potvrdio da je proizvodnja u pogonu u Lajpcigu stala 2. marta te da u Cufenhauzenu mašine još uvek rade.

"U sledećim danima i nedeljama radimo na kratkoročnoj bazi i konstantno procenjujemo situaciju", navodi se u saopštenju, prenosi Autoblog.rs.

Podsetimo, ova vest dolazi samo nekoliko dana nakon što je Porsche objavio da zaustavlja isporuku automobila u Rusiju, gde ima 26 prodajnih centara i ostvaruje godišnju prodaju od 6262 automobila, prema podacima za 2021. godinu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA