Samo 2 takva postoje na svetu, a jedan je upravo prodat za 135 miliona evra: Postao najskuplji auto ikada

Aukcija u Mercedesovom muzeju u Štutgartu nije bila za javnost, već su na nju pozvani samo odabrani potencijalni kupci i kolekcionari

  • 0

Mercedes Ulenhaut Kupe je postao najskuplji automobil ikada pošto je prodat na aukciji održanoj 5. maja za 135 miliona evra.

Privatni kolekcionar je postao vlasnik raritetnog auta iz 1955. godine, jednog od samo dva koliko ih postoje na svetu. Drugi je ostao u vlasništvu kompanije Mercedes-Benc i izložen je u njihovom muzeju u Štutgartu.

Aukcija u Mercedesovom muzeju u Štutgartu nije bila za javnost, već su na nju pozvani samo odabrani potencijalni kupci i kolekcionari.

Nazvan po svom tvorcu i glavnom inženjeru, Rudolfu Ulenhautu, ovaj model se smatra jednim od najboljih primera automobilskog inženjeringa i dizajna prema mišljenju automobilskih stručnjaka i entuzijasta širom sveta.

Njegov jedinstveni dizajn i njegova inovativna tehnologija dali su ovom autu izuzetan nivo mističnosti koji traje do danas. Dizajn 300 SLR Ulenhaut Coupe je postavio standarde koji ga stavljaju među najznačajnije automobilske ikone na svetu – ne samo zbog svojih prepoznatljivih vrata "galebovog krila“. Ovome se dodaju izvanredne performanse koje pruža njegova trkačka tehnologija.

Odluka da se proda jedan od ova dva jedinstvena sportska automobila doneta je sa veoma ispravnim obrazloženjem – u korist dobrog cilja. Prihodom od aukcije će se finansirati globalni program stipendiranja.

- Sa Mercedes-Benc fondom želimo da podstaknemo novu generaciju da sledi inovativne korake Rudolfa Ulenhauta i razvije neverovatne nove tehnologije, posebno one koje podržavaju kritični cilj dekarbonizacije i očuvanja resursa - poručio je Ola Kalenius, izvršni direktor "Mercedes-Benc AG grupe".

Privatni kupac se složio da Ulenhaut Kupe ostane dostupan za javno izlaganje u posebnim prilikama.

Video: Najskuplji automobili na svetu krstarili ulicama Beograda: Turneja luksuznih kola stigla do Srbije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA