≫ 

Slamka spasa za dizelaše i benzince u Evropskoj uniji: Od 2035. godine biće legalna i sintetička goriva

Otvara se prostor razvoju sintetičkih goriva i njihovoj upotrebi, odnosno daljoj proizvodnji benzinaca i diezalaša

  • 11
Benzin benzinska pumpa gorivo benzin cene cena goriva Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

U Evropskom parlamentu je nedavno izglasana odluka da od 2035. godine na putevima EU neće biti novih benzinaca i dizelaša. Ali u sredu uveče je održan još jedan važan sastanak. Susreli su se ministri okoline država EU.

Očigledno su Nemačka i Italija kao velike članice EU uspele u svom lobiranju pa se u novom nacrtu našla i opcija sa sintetičkim gorivima s nultom emisijom CO2. To bi bila slamka spasa za dizelaše i benzince koji bi se prodavali i nakon 2035. godine, navodi Revija HAK.

Takođe, tako bi i države koji su veliki proizvođači automobila uspele da sačuvaju radna mesta u autoindustriji. S dominantim električnim automobilima ugasiće se deo poslova u autoindustriji. Ovako, otvara se prostor razvoju sintetičkih goriva i njihovoj upotrebi, odnosno daljnjoj proizvodnji benzinaca i diezalaša.

Sada mora da se postigne i završni kompromis Evropske komisije s Evropskim parlamentom. Navodna je nakon sastanka ministara Evropska komisija odlučila da uputi predlog koji uključuje i sintetička goriva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Roki

    2. jul 2022 | 16:17

    El vozac LAZOV !

  • Elektro-vozač

    30. jun 2022 | 16:02

    Samo će teško zadrti to hteti. Sintetička goriva su skuplja od fosilnih, ekosistem i dalje prljaviji od električnog, vožnja podjednako očajna i život nepraktičan kao sa fosilcima (u odnosu na električne). Jedini "spas" njima je da zabrane dobru stvar koju narod želi: električne, a to se neće desiti.

  • Britva

    10. jul 2022 | 09:00

    Hahah lepo sam se nasmejao, dal cemo da dozivimo 2035godinu?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA