≫ 

Kalifornija uvodi zabranu prodaje dizelaša i benzinaca

Prema ovom zakonu, koji uzima u obzir aktuelni udeo od 12 posto električnih automobila, uvodi se i zahtev da do 2026. godine udeo električnih automobila u prodaji bude 35 posto, a do 2030. čak 68 posto

  • 34
Dizelaši, automobil Foto: Shutterstock

Kalifornija donosi odluku o ukidanju prodaje automobila pogonjenih fosilnim gorivima. CARB (California Air Resources bord) će tom odlukom potvrditi ranije najave kojima se Kalifornija izdvaja kao predvodnik u SAD-u kad je u pitanju elektrifikacija voznog parka, a time i smanjenje emisije gasova.

Prema ovoj odluci će se od 2035. godine zabraniti prodaja novih automobila pogonjenih bilo benzinskim ili dizelskim gorivima. Uzevši u obzir prosečni vek trajanja automobila od 15 godina, očekuje se da će kalifornijski potevi do 2050. godine biti očišćeni od benzinaca i dizelaša.

Do tada će biti izbrisane i gotove sve benzinske stanice, koje će ustupiti mesto EV-punjačima i punionicama vodonika, navodi Index.hr.

Prema ovom zakonu, koji uzima u obzir aktuelni udeo od 12 posto električnih automobila, uvodi se i zahtev da do 2026. godine udeo električnih automobila u prodaji bude 35 posto, a do 2030. čak 68 posto.

Ovom odlukom Kalifornija staje uz bok evropskim državama koje zabranu uvode već od 2030. godine. Američki mediji naglašavaju da će ovom odlukom snažno profitirati Tesla, ali i niz proizvođača električnih automobila koji su prisutni u Kaliforniji. Nove informacije govore da je još jedanaest država iskazalo interes za uvođenjem zabrane prodaje novih automobila na fosilna goriva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA