≫ 

Jeep najavio četiri potpuno električna SUV-a: "4xe je novi 4x4"

Stellantis ulaže 30 milijardi evra u elektrifikaciju do 2025. godine

  • 0
Jeep Compass, džip kompas, 2021 Foto: Jeep

Jeep planira da lansira četiri nova potpuno električna SUV vozila u Severnoj Americi do 2025. godine, uključujući luksuzni Grand Wagoneer i terensko vozilo inspirisano Wrangler-om pod nazivom Recon.

Ovaj novitet brend je najavio juče, zajedno sa planovima da polovina prodaje u SAD i sva evropska prodaja budu potpuno električna vozila do 2030. godine. Ciljevi prodaje su u skladu sa prethodno objavljenim ciljevima matične kompanije - Stellantis piše Cnbc.

Naime, Stellantis ulaže 30 milijardi evra u elektrifikaciju do 2025. godine i očekuje da će do tada imati u Americi i Evropi 40 potpuno električnih modela i 15 plug-in hibridnih električnih vozila.

Kako je naveo direktor Jeep-a, nova modeli koji će biti predstavljeni, biće samo dodatak, a ne zamena za njegove trenutne modele kao što je njegov vodeći terenac SUV Wrangler.

Ranije se brend uglavnom fokusirao na plug-in hibridna električna vozila koja nude potpuno električnu vožnju pored tradicionalnog motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

- Naš cilj je vrlo jasan: Da postanemo globalni lider u elektrifikaciji SUV vozila do 2025. godine - izjavio je izvršni direktor Jeep-a Kristijan Meunier.

Očekuje se da će Recon, "brat" Wrangler-a, i električni Grand Wagoneer, nazvan "S", krenuti u proizvodnju 2024. godine, saopšteno je iz kompanije.

Proizvođač automobila cilja domet od 400 milja sa jednim punjenjem, 600 konjskih snaga i vreme ubrzanja od 0-100 km/h za oko 3,5 sekunde, kada je reč o Grand Wagoneer S.

Brend nije objavio očekivanja performansi za Recon još.

Jeep trenutno nudi plug-in hibridne električne verzije svojih Wrangler i Grand Cherokee u Americi. Njihovi 4x4 elektrificirani modeli su označeni oznakom "4xe".

- Ovo je samo početak uzbudljivog novog poglavlja - rekao je Džim Morison, šef brenda u Severnoj Americi dodajući "4xe je novi 4x4".

Video: Brzina i luksuz imaju novo ime - Deus Vayanne: Ovo je izazov austrijskog proizvođača

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA