≫ 

Kradljivci automobila koriste novu taktiku, a posebno ciljaju jednu vrstu vozila

Akcija je sprovedena u oktobru uz pojačane kontrole na više lokacija duž spoljne granice EU

  • 2
Krađa Točkova, Strumička Ulica Foto: Nikola Tomić

U cilju daljeg transporta ukradenih vozila, kriminalne grupe širom Evrope sve se više okreću rasklapanju vozila na delove, a na meti su im kamperi i brodski motori, saopštila je Agencija za evropsku graničnu i obalsku stražu – Frontex, prenosi Večernji.hr.

Utvrđeno je da su se usred pandemije, zbog zatvaranja granica, kriminalne grupe koje se bave krađama vozila širom Evrope okrenule rasklapanju vozila na delove, kako bi ih lakše prebacili preko granica.

Zbog sve više putnika koji žele da izbegnu letove, kamperi su postali omiljena meta kradljivaca vozila, ali i brodski motori, jer se zbog nedostatka brodova na tržištu mnogi koriste za prevoz migranata.

U akciji koja je trajala 12 dana (policijske snage iz 23 zemlje EU) zaplenjeno je 522 ukradenih vozila i raznih auto delova i brodskih motora, ali su i razotkrivena četiri tzv. ilegalne radionice u kojima se ukradena vozila brzo rastavljaju na delove koji se zatim mogu prokrijumčariti preko granica.

"Vozilo ukradeno ispred nečije kuće može završiti rastavljeno samo četiri sata kasnije – tada će mu biti mnogo teže ući u trag", rekao je Marčin Skovronek, stručnjak Fronteksa koji je koordinirao akcijom.

Operacija je bila usmerena na ozbiljan i organizovan prekogranični kriminal širom Evrope i uglavnom je bila usmerena na otkrivanje ukradenih vozila i delova automobila, ali kako takvi zločini često idu ruku pod ruku sa drugim kriminalnim aktivnostima, operacija je takođe bila usmerena na krijumčarenje ljudi i povezano falsifikovanje dokumenata.

Tako je uhapšen 91 krijumčar i otkriveno 110 falsifikovanih dokumenata.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA