Švajcarska bi mogla da bude prva zemlja koja će uvesti restrikcije za vlasnike električnih automobila

Dakle, ako nestašica struje potraje i nakon što se uvedu zamračenja i ukine grejanje u žičarama, tek onda bi se zabranila vožnja električnih automobila

  • 8
ekološki automobili, eko, punjac, gorivo Foto: Shutterstock

Povećanjem udela električnih automobila na tržištu novih vozila zaustavljen je trend novih beneficija za vlasnike električnih vozila, bar kad su u pitanju državne pogodnosti poput subvencija, besplatnog parkiranja i popusta na putarine. Neke zemlje su čak i ukinule neke od postojećih beneficija, a neke poput Švajcarske planiraju još drastičnije mere.

Švajcarska razmišlja da uvede restrikcije za privatne vlasnike električnih automobila, ne da bi stvorila dodatne prihode u državnoj kasi, već da bi uštedela. Kako god, vlasnicima se isto piše, a sigurno ih neće utešiti opravdanje da je sve verovatnija nestašica električne energije, piše Index.hr.

Naime, s dolaskom zimskih meseci cela Evropa se susreće s energetskom krizom. Švajcarska tu nije izuzetak, pa se priprema da uvede aktivne mere u obliku raznih ograničenja. Osim zamračenja ili ranijeg gašenja rasvete, tražiće se i uštede u grejanju. A kako bi obezbedili energetsku bezbednost spremni su da u kriznim slučajevima uvedu zabrane vožnje električnim automobilima.

Kako piše nemački Spiegel, nacrt novog zakona kaže da je "privatna upotreba električnih automobila dozvoljena samo za apsolutno neophodna putovanja (profesionalna praksa, kupovina, posete lekaru, prisustvovanje verskim događajima)."

Praktično to znači da će vlasnici električnih automobila u posebnim situacijama moći da voze samo u najneophodnijim situacijama. Dakle, do apoteke, ali ne i u bioskop ili do knjižare. Ovo ograničenje bi se uvelo tek u 3. niovou eskalacije krize, a pre toga bi se štedelo u javnim institucijama te u domaćinstvima.

Dakle, ako nestašica struje potraje i nakon što se uvedu zamračenja i ukine grejanje u žičarama, tek onda bi se zabranila vožnja električnih automobila.

Isti nacrt predviđa uvođenje nižih ograničenja brzine na autoputevima, a sve kako bi se ostvarile uštede u potrošnji energije, bilo da govorimo o struji ili fosilnim gorivima.

Švajcarska glavninu električne energije dobija iz hidrocentrala, ali je zavisna i o uvozu iz Nemačke i Francuske. Zato, ako bude nestašice u tim zemljama, isti problemi zadesiće i Švajcarsku.

Nemačka je već uvela određene restrikcije, pa se tako zabranjuje grejanje privatnih bazena plinom ili električnom energijom. Takođe, grejanje kancelarije je ograničeno na 19 stepeni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • I3

    5. decembar 2022 | 16:59

    Dakle, kupite elektricne automobile da ne bi zagadjivali okolinu.Ali, ide zima i mora da se stedi struja tako da ih necete voziti.kupite dizel ili benzin, zagadjujete okolinu. Ali svakako je cena paprena! Kako god da okrenemo, automobil ce postati luksuz umesto potrebe!

  • Roki

    5. decembar 2022 | 17:01

    Nek se jave elektro vozacu , on ce im objasnit kako svatko moze lako pravit struju 😭😭😭

  • Roki

    6. decembar 2022 | 19:32

    Elektricni ovde se ne prica o fosilnim kolima , ne skreci s teme jer oni koji su se zeznuli kao ti dali gomilu novaca za savrseno (🤣🤣🤣) ev sad imaju problem , sad tvoje lazi izlaze na vidjelo izgleda da nije struja bas jeftina kao sto ti pises (lazes) nije ju ni lako napravit i najzad nije ju svatko u mogucnosti napravit jos jedna tvoja laz jer da je istina to sto pises nitko nebi razmisljao o zabrani punjenja ev ! Na svaki problem ev odgovaras s lazi ili pokusajem ocrnjenja klasicnih kola , dakle opet kratke noge kao autonomija ev !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA