• 26

Kada bi cene bile iste, da li biste kupili automobil na struju ili benzin?

Šta ako bi cene bile identične, odnosno ako bi novi električni automobili koštali isto kao benzinci i dizelaši?

  • 26
Kupovina prodaja automobila

Foto: Profimedia, A. Nalbantjan

Glavni problem masovnog prelaska na električne automobile po pravilu je cena - osetno veća od benzinskih i dizelskih modela.

Međutim, šta ako bi cene bile identične, odnosno ako bi novi električni automobili koštali isto kao benzinci i dizelaši?

Sajt za poređenje osiguranja automobila Compare the Market je napravio istraživanje sa više od 2500 vozača u Americi, Australiji i Kanadi.

Prema rezultatima, čak 53 posto vozača bi se odlučilo za kupovinu automobila s motorom s unutrašnjim sagorevanjem. Njih 38 posto izabralo bi automobil na struju dok ostali ne znaju odgovor, prenosi Jutarnji.hr.

Sklonost prema električnim automobilima više su pokazali muškarci nego žene, a najviše simpatija prema struji imaju ispitanici u starosnoj grupi od 18 do 34 godine.

Najmanju želju za prelazak na struju imaju stariji građani s 55 ili više godina. Prema njima, glavne prepreke su trajanje baterije, domet i cena punjenja.

Kada bi cene bile iste, da li biste kupili automobil na struju ili benzin?

Glasajte

Kada će se izjednačiti cene EV i benzinaca? 

Jedan od velikih izazova industrije je pojeftiniti električne automobile i na taj način ih uskladiti sa automobilima na benzin i dizel. Poslednji brend koji se izjasnio po tom pitanju je Volvo.

Džim Roval, generalni direktor Volvo automobila, dao je svoje mišljenje kada će se cene izjednačiti između električnih automobila i onih koji troše benzin i dizel. To se neće desiti ujednačeno za sve brendove, niti postoji fiksni datum, ali Roval je rekao da bi neki brendovi mogli da vide da se cene izjednače već za tri godine, prenosi Revija HAK.

Generalni direktor Volva veruje da će cena pasti jer će se povećati efikasnost električnih automobila, što će omogućiti istu funkcionalnost sa manjim baterijama, a to bi trebalo da smanji cenu vozila. Uprkos tome, na svetskoj sceni ne postoji ništa što bi podstaklo potvrdu Rovalovih izjava, jer inflacija vrtoglavo raste, problemi sa snabdevanjem su svakodnevni, a sirovine su još uvek retke ili su u rukama monopolista.

Verovatnije je da će cene električnih automobila stagnirati ili blago pasti, dok će cene automobila na benzin i dizel rasti, a potom možda i izjednačiti sa EV. Još jedan loš scenario za buduće kupce!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok