Nova tehnologija koja menja trougao: Ova evropska država uvodi male "svetionike"

Glavna administracija za saobraćaj već nekoliko godina testira ovu tehnologiju, koja se kolokvijalno naziva malim svetionicima

  • 1

Od 2026. godine španska Glavna administracija za saobraćaj će imati geolocirane sve automobile koji imaju određeni problem.

Više neće biti legalno koristiti trouglove upozorenja kada vozači stanu zbog kvara, nesreće ili nekog trećeg slučaja. Kao što je utvrđeno Kraljevskom uredbom 1030/2022, nova V16 svetla za signalizaciju za hitne slučajeve na javnim putevima biće obavezna od 1. januara 2026. i imaće sistem povezivanja tako da geolociraju sva vozila, piše Testcoches.es, prenosi Revija HAK.

Glavna administracija za saobraćaj već nekoliko godina testira ovu tehnologiju, koja se kolokvijalno naziva malim svetionicima. Malo trepereće svetlo ima i tehnologiju geolociranja i automatskog javljanja centrima za bezbednost saobraćaja. To znači da će biti poslate informacije o vremenu i mestu gde je V16 svetlo aktivirano i kada je deaktivirano.

U detaljima zakonskog teksta navedeno je da će se lokacija slati svakih 100 sekundi, ali će prestati kada se pošalje informacija o deaktivaciji uređaja za hitne slučajeve. Drugim rečima, GPS položaj vozila biće poslat samo kada se aktivira mali svetionik za slučaj opasnosti. Jedan od ključnih izazova bio je sprečiti vozača da mora izaći iz vozila da bi postavio trougao, čime se izbegava rizik od nesreće.

Svetlo će biti vidljivo na jedan kilometar, a internet veza je osigurana na minimalno 12 godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    31. decembar 2022 | 07:05

    Super, a danju kako će obaveštavati učesnike u saobraćaju, ili iza krivine kad nailaze? To podrazumeva aut. dolaženje šlep službe, a ovako nazoveš prijatelja, komšiju da te dovuče kući

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA