BMW tvrdi da će veliki ekrani nestati iz automobila: Previše ometaju vozače

BMW je prilikom premijere svog konceptnog modela koji je šokirao svojim dizajnom ali i "heads-up" ekranom koji se pruža preko celog vetrobrana doneo i jednu neočekivanu tvrdnju

  • 9
Displej auto automobil display Foto: Shutterstock.com

Sajam potrošačke elektronike je imao mnogo uzbudljivih premijera u tehnološkom sektoru. BMW je tako u Las Vegasu nastupio s konceptom i Vision Dee, koji služi kao tehnološki pregled električnih vozila sledeće generacije marke.

Među novim uređajima u automobilu je veliki "heads-up" displej koji se prostire celom širinom vetrobranskog stakla. Ispostavilo se da je BMW ozbiljan u pogledu zamene konvencionalnih ekrana u svojim automobilima velikim HUD-ovima, a izvršni direktor kompanije čak veruje da su dani velikih ekrana integrisanih u kontrolne ploče odbrojani.

Govoreći tokom konferencije za medije na CES-u 2023, Oliver Zipse je rekao da je "apsolutno uveren" da će veliki ekrani na centralnoj konzoli uskoro nestati.

Zipse ih vidi kao veliku distrakciju za vozače i da bi čak i propisi mogli naterati proizvođače automobila da promene dizajn enterijera i napuste displeje kao rešenje. "Za 10 godina toga nema", rekao je Zipse predstavnicima medija, prenosi Klix.ba.

HUD u konceptu i Vision Dee ima prednosti, to je sigurno. "S našom tehnologijom, svi u automobilu mogu videti iste informacije, čak i ljudi pozadi", rekao je šef dizajna BMW-a Domagoj Dukec.

Oliver Zipse je sa svoje strane dodao da je ovaj novi sistem "kvantni skok u smislu dizajna, tehnologije i održivosti".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Josua

    9. januar 2023 | 16:18

    Hvala ti Bože već sam se uplašio kako je krenulo da će mobilni telefoni telefoni radi selfija ići preko 20 inča a tableti u kolima preko cele šoferke.

  • Nesa

    9. januar 2023 | 17:10

    Sta se bmw sekira,kad on nema ni u jednom skoro modelu ekran na dodir

  • Mihailović

    9. januar 2023 | 16:20

    Zašto nestati? U skoroj budućnosti auto će sam voziti do zadatog mesta...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA