Snimak kojim se Mask hvalio svetu 2016. godine da Tesla može da vozi sama je navodno bio isceniran

Na početku snimka možete videti natpis "Osoba na sedištu vozača je tu samo iz pravnih razloga. Ona ništa ne radi. Auto se sam vozi"

  • 2
autonomna vožnja, tesla

Foto: Unsplash

U videu iz 2016. godine, objavljenom da promoviše sposobnost autonomne vožnje na svojim električnim automobilima, kompanija Tesla je pokazala mogućnosti koje sistemi na vozilu u to vreme nisu imali, piše Rojters, pozivajući se na svedočenje inženjera zaposlenog u Tesli.

Na snimku, koji se još uvek može videti na Teslinom sajtu, vidi se da vozilo može da stane samo kada je na semaforu crveno ili da krene kada je zeleno.

Na početku snimka možete videti natpis "Osoba na sedištu vozača je tu samo iz pravnih razloga. Ona ništa ne radi. Auto se sam vozi".

Izvršni direktor Tesle Ilon Mask je tada tvitovao da video prikazuje "Teslu koja se sama vozi".

Međutim, Teslin direktor softvera za autonomnu vožnju, Ašok Elusvami, rekao je u sudskom svedočenju u julu 2022. da Model X prikazan na video snimku ne vozi sam.

Kako bi napravili video, kompanija Tesla je koristila 3D mapiranje na unapred određenoj ruti od lokacije u Menlo Parku, Kalifornija, do Teslinog tadašnjeg sedišta u Palo Altu, rekao je on.

Vozači su intervenisali kako bi preuzeli kontrolu u probnim vožnjama, rekao je Elusvami. Kada je pokušao da pokaže da Model X može da se parkira bez vozača, testni automobil je udario u ogradu na Teslinom parkingu, prenosi Tportal.

"Namera video snimka nije bila da pokaže šta je tačno bilo dostupno kupcima 2016. godine. Trebalo je da pokaže za šta je sve sistem sposoban", rekao je Elusvami, prema transkriptu njegovog svedočenja koji je video Rojters.

Elusvamijevo svedočenje je bilo deo tužbe protiv Tesle zbog nesreće u Mauntin Vjuu u Kaliforniji 2018. u kojoj je ubijen inženjer kompanije Apple Valter Huang. Nacionalni odbor za bezbednost u saobraćaju (NTSB) zaključio je 2020. da je Huangov fatalni udes verovatno uzrokovan njegovom ometenom vožnjom i ograničenjima autopilota.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gagi

    24. januar 2023 | 01:44

    Sine kada putujere na medec, jel bese prosle godine.?!

  • 😂

    25. januar 2023 | 09:59

    Naprosto covek da ne poveruje , mask laze mnogo cudno ili zapravo ne ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA