≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tehnologija koja će sprečiti krađu? Prepoznavanje lica stiže u automobile

Vreme čitanja: oko 1 min.

U saradnji s partnerom trinamiX nemački dobavljač u autoindustriji Continental predstavio je važnu inovaciju – ekran za identifikaciju vozača s integrisanom kamerom za biometrijsko prepoznvanje vozača

  • 4

Nedavno je ovaj sistem osvojio nagradu CES Innovation Award 2023 u kategoriji Vehicle Tech & Advanced Mobility na sajmu CES 2023 u Las Vegasu.

Na Mobile World Congressu (MWC) 2023., koji se održava od 27. februara do 2. marta u Barseloni, ekran će po prvi put biti predstavljen u Evropi na trinamiX štandu. Ekran za identifikaciju vozača je prvi automobilski ekran na svetu za unutrašnjost vozila koji omogućava beskontaktnu, veoma sigurnu autentifikaciju i pomaže u sprečavanju prevare i krađe, navodi Revija HAK.

Funkcija s kojom su mnogi korisnici pametnih telefona već upoznati sada nalazi svoju primenu u vozilima. Continental i trinamiX, vodeći pružalac biometrijskih rešenja, podižu interakciju između vozača i vozila na novi nivo. Tehnologija pouzdano štiti od krađe automobila budući da se vozilo može pokrenuti tek nakon uspešne autentifikacije osobe na vozačevom sedištu.

Tu su i druge aplikacije, koje će očigledno biti važne u budućnosti. Povećava praktičnost u automobilskom sektoru u mnogim slučajevima, kao što su procesi digitalnog plaćanja putem ekrana automobila prilikom točenja goriva, parkiranja ili plaćanja putarine, kao i kod najma automobila. Osim toga, tehnologija se može koristiti za plaćanja ili za pristup digitalnim uslugama.

Kamera ugrađena u sistem se koristi za pouzdano praćenje pažnje vozača da bi se sprečile opasnosti poput umora za volanom. Kamera je neprimetno integrisana u ekran, što je čini nevidljivom za vozača.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    20. februar 2023 | 13:33

    Gde je privatnost podataka? Električna vozila isključe na dugme, kamera snima ko je za volanom? Potpuna kontrola robova...

  • MakiBL

    20. februar 2023 | 20:25

    Ako nema krađe auta, onda kod nas uopšte neće biti prodaje auta 🤣

  • Праведник

    20. februar 2023 | 14:10

    Е ако ово не помогне против крађе, ништа неће. Па не краду се данас кола са циглом у џепу....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA