Vreme čitanja: oko 1 min.

Veliki broj mladih vozača priznaje da za volanom gleda video klipove na pametnim telefonima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rezultati pokazuju da su mladi do 35 godina, posebno muškarci, skloniji rizičnom ponašanju nego prethodnih godina

  • 3
Voznja, automobil, telefon Foto: Shutterstock

Gotovo četvrtina vozača mlađih od 35 godina kaže da se za volanom automobila ponaša rizično. To je vidljivo iz godišnjeg izveštaja francuske fondacije Vinci Autoroutes.

Korišćenje pametnih telefona te konzumacija alkohola i droga je u porastu među mladima do 35 godina, posebno među muškarcima. To dokazuje godišnja anketa koju je za organizaciju sproveo Ipsos na uzorku od 12.400 vozača u jedanaest evropskih zemalja.

Kako prenosi Revija HAK, čak 67 posto mlađih vozača smatra korišćenje telefona tokom vožnje bez upotrebe ruku bezopasnim, dok je 15 posto već imalo nesreću ili je za dlaku izbeglo nesreću kao posledicu korišćenja mobilnog.

Rezultati pokazuju da su mladi do 35 godina, posebno muškarci, skloniji rizičnom ponašanju nego prethodnih godina – 23 posto mladih koristi telefon za gledanje filmova ili videa tokom vožnje.

Konzumaciju droga (19 posto) i opasnost od umora za volanom ne smatraju previše opasnim. Više od polovime ispitanih (54 posto) nema problema s vožnjom kad su veoma umorni.

Još jedan zabrinjavajući aspekt je da se otprilike jedan od tri evropska vozača starosti od 16 do 24 godine ne pridržava zahteva vezanog sigurnosnog pojasa.

Takođe, 15 posto mladih nema problema s vožnjom pod uticajem alkohola. A tu je i tendencija masovnog ignorisanja saobraćajnih pravila.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • R9

    27. maj 2023 | 10:19

    Dok sam vozio dostavu pre jedno 10tak godina, pricao sam na sluzbeni, doruckovao i gledao mapu na navigaciji u toku voznje. Sad vise to ne radim samo iz razloga sto nas snimate iz bezbroj kamera. Nikad udes nisam napravio... Nisu ljudi toliko nesposobni. A drugo, branite upotrebu telefona, a u automobilima infotejment sistem sa kojim mozete da se zabavljate do sutra. Nigde logike. 90tih se ugradjivali telefoni u automobile, a danas se brane... kakav apsurd mi zivimo... samo da se puni budzet.

  • Bane

    27. maj 2023 | 17:42

    Nisan znao. Sad cu i ja da gledam..

  • Voki

    27. maj 2023 | 17:41

    Extra..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA