• 4
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Umesto litijuma – so: Alternativno rešenje za baterije električnih vozila?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Očekuje se da bi baterija na bazi natrijuma mogla da preuzme veliki deo tržišta i da bi do 2035. godine ova sirovina mogla da zameni oko 272.000 tona litijuma

  • 4
So kamen grudva soli

Foto: Shutterstock.com

Uveliko se traži zamena za skupi litijum. Vađenje je skupo, a tehnologije povezane sa tim, koje nisu preterano ekološke, nisu dobre za imidž električnih vozila.

Proizvođači automobila sve više traže baterije na bazi soli ili natrijuma, prenosi Revija HAK.

Očekuje se da bi baterija na bazi natrijuma mogla da preuzme veliki deo tržišta i da bi do 2035. godine ova sirovina mogla da zameni oko 272.000 tona litijuma. Predviđeno je da će te godine činiti oko 7 odsto ukupnog tržišta.

A ako dođe do dugoročne nestašice litijuma, ovi brojevi bi mogli biti i znatno drugačije.

Privlačnost natrijuma proizilazi iz njegove zastupljenosti u kamenoj soli i slanoj vodi širom sveta, ali performanse baterija na bazi natrijuma su do sada bile upitne.

Kinesko lansiranje jeftinih električnih vozila zasnovanih na baterijskim ćelijama na bazi natrijuma moglo bi da predstavlja prekretnicu za ovu tehnologiju.

U ekstremnom scenariju, ako proizvodnja litijuma ne uspe da održi korak sa rastom potrošnje sa sledećom generacijom baterija, zamena natrijumom bi mogla da smanji ukupnu potražnju za litijumom za 37 procenata, što je ekvivalentno 1,4 miliona tona, do 2035.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA