Vreme čitanja: oko 2 min.

Amerikanci besni, jer moraju da postanu štedljivi: Automobili u SAD neće smeti da troše preko 4l/100 km

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oni koji to ne bi zadovoljavali plaćali bi velike kazne i što bi posledično poskupelo same automobile

  • 1
Ford-F-150 2021 Foto: Ford

U Evropi se, kako stvari za sada stoje, od 2035. godine više neće prodavati novi automobili na fosilna goriva. I dok su mnogi Evropljani besni na tu odluku izgleda da će i Amerikanci od 2032. godine morati potpuno da promene svoje poimanje automobila, piše New Detroit news.

Dok neke savezne države u SAD-u od 2035. planiraju da krenu istim putem kao i EU, na nivou celog SAD-a se planira uvođenje strogo ograničenje prosečne potrošnje čitave flote pojedinih proizvođača što će ih ipak posledično naterati da prodaju mnogo više električnih i elektrifikovanih vozila.

Naime plan je postaviti maksimalnu prosečnu potrošnju svih automobila koje proda neki proizvođač na 4,05 l/100 km. Oni koji to ne bi zadovoljavali plaćali bi velike kazne i što bi posledično poskupelo same automobile. Trenutni prosek potrošnje u SAD-u je oko 8 l/100 km za nove automobile i još osetno veći za nove pick-up kamionete, piše Jutarnji.hr.

S obzirom na to da jednostavno nije moguće toliko sniziti potrošnju, proizvođači će morati da se preorijentišu na manje automobile s manjim motorima ili elektrifikovanim pogonima, a moraće da prodaju veliki udeo potpuno električnih automobila koji će smanjiti prosek potrošnje. Zato izgleda da bi i automobilska slika države gde je V8 normalan, a V6 mali motor, mogla drastično da se promeni za manje od 10 godina.

Predlog američke NHTSA je u skladu s predloženim standardima emisije Agencije za zaštitu okoline (EPA) koji su predstavljeni u aprilu i koji bi bili najstroži u istoriji SAD-a i naterali proizvođače automobila da prodaju više od dve trećine električnih vozila do 2032, izveštava The Detroit News.

Ta pravila su pohvalile organizacije za zaštitu okoline i potrošača, ali je s druge strane stigla i prava bujica kritika od proizvođača automobila i republikanaca, koji tvrde da bi funkcionisala kao de facto zabrana automobila na fosilna goriva. Alliance for Automotive Innovation, lobistička grupa koja predstavlja većinu velikih proizvođača automobila koji prodaju vozila u Sjedinjenim Državama, nazvala je nova pravila kao "nerazumna i neostvariva".

Ako proizvođači automobila ne bi prodavali velik udeo električnih automobila za usklađivanje sa standardima, EPA procenjuje da bi ukupne kazne u 2032. bile oko 2,4 milijarde dolara. Predlog zakona bi uskoro trebalo da bude objavljen, a tada će krenuti i procedura njegovog usvajanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vitez Koja

    4. avgust 2023 | 07:16

    Rekao bih da nema to veze sa njihovom zabrinutošću za životnu okolinu, već zato što oni koji proizvode naftu ih imaju u šaci, a oni sami i nemaju neku značajnu proizvodnju koja pokriva njihovu potrošnju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA