≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Od mobilnih telefona do mobilnosti: Huawei predstavio automobil koji će biti konkurent Teslinom Modelu 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vozilo će biti plasirano pod imenom Luxeed, i namenjeno je da parira modelima kao što su Nio ET5, XPeng P7i, BYD Seal i Tesla Model 3

  • 0
Huawei Luxeed Foto: Huawei/Yu Chengdong

Kineski proizvođač automobila Chery i tehnološka kompanija Huawei udružili su snage kako bi napravili novi električni sedan, model EH3. Ričard Ju, direktor Huawei-evog odeljenja za automobilska rešenja, najavio je ovo vozilo na društvenoj mreži Weibo, ističući da će se pojaviti u tekućem kvartalu.

Vozilo će biti plasirano pod imenom Luxeed, i namenjeno je da parira modelima kao što su Nio ET5, XPeng P7i, BYD Seal i Tesla Model 3.

EH3 je dizajnerski savremen: ističe se sa širokom LED svetlosnom trakom, elegantnim farovima i atraktivnim  točkovima sa crvenim Brembo kočnicama. Osim toga, opremljen je najsavremenijom tehnologijom, uključujući LiDAR, 11 HD kamera i 12 ultrazvučnih radara koji podržavaju aktivne sigurnosne funkcije i sisteme pomoći vozaču.

Osnova ovog modela je Chery-jeva E0X platforma za električna vozila koja koristi CATL baterije, nudeći autonomiju do 700km uz mogućnost punjenja od 800V. Infotainment sistem bazira se na Huawei-evom HarmonyOS 4 softveru, pokretan Qualcomm Snapdragon 8295 procesorom.

Prema informacijama dostupnim u medijima, početna cena ovog modela će biti 200,000 yuan (oko 27.000 evra). Očekuje se da će EH3 biti premijerno prikazan na sajmu automobila u Chengduu, 25. avgusta.

Zanimljivo je napomenuti da ovo nije prvi pokušaj Huawei-a da naprave automobil. Prethodno su predstavili model SF5 SUV na Šangajskom sajmu automobila 2021. godine.

S obzirom na saradnju sa Chery-em, sve ukazuje na to da Huawei ima ambicije za izvoz ovog modela. Iako distribucija EH3 izvan Kine još uvek nije potvrđena, Chery je već naglasio da Australiju vidi kao prioritetno tržište.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA