Vreme čitanja: oko 1 min.

Proizvođači automobila će morati da daju sve podatke o vozilima nezavisnim servisima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Konstatno je nadmudrivanje između proizvođača automobila i tzv. nezavisnih servisa, odnosno onih koji nisu u mreži u ovlašćenih servisa

  • 1
Automehaničar, auto servis Foto-ilustracija: Shutterstock

Proizvođači automobila po pravilu pokušavaju da tim serviserima uskrate pristup ključnim servisnim alatima i tako primoraju vozače da automobile servisiraju u ovlašćenoj mreži servisa, koji su po pravilu skuplji. To će se sada verovatno prominiti nakon presude Evropskog suda pravde, koja ide u korist nezavisnih servisera.

Kako navodi Revija HAK, prema presudi nezavisnim privrednim subjektima mora da se omogući pun pristup informacijama potrebnim za obavljanje njihovih zadataka u lancu snabdevanja na tržištu popravki i održavanja vozila. Ograničenje koje postavljaju proizvođači bi dovelo do smanjenja konkurencije i smanjenog izbora potrošača.

Proizvođači automobila sve više otežavaju nezavisnim radionicama pristup informacijama u automobilu, kao što je memorija grešaka ugrađene elektronike. Oni često naplaćuju naknade za licence ili vezu s vlastitim serverima servisima koji nisu deo njihove servisne mreže.

U postupku, lanac radionica ATU i specijalista za autostakla Carglass su zajedno tužili FCA Italy SpA. Carglass očekuje da će sada svi proizvođači vozila poštovati tumačenje propisa i odmah ukloniti sva ograničenja pristupa. Ali treba biti realan, ulaganja u elektronsku opremu neće se isplatiti svim servisima pa će mnogi manji servisi biti prisiljeni na održavanje starijih vozila, koja nisu toliko zahtevna s elektronskim sistemima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    11. oktobar 2023 | 13:08

    Odoh onda ja kod majstor Đure na ćošku.Radi pomoću "štapa i kanapa" ali zna znanje i što je najbitnije dijagnostika kvarova mu je nepogrešiva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA