Vreme čitanja: oko 1 min.

Toyota povlači više od 1,8 miliona vozila RAV4 zbog rizika od požara

Vreme čitanja: oko 1 min.

Veliki bezbednosni rizik kod popularnih SUV modela

  • 1
Toyota RAV4 2.5 Hybrid Foto: Top Speed/Aleksandar Savin

Japanska kompanija Toyota saopštila je da povlači više od 1,8 miliona vozila RAV4 proizvedenih između 2013. i 2018. godine, zbog rizika od požara.

Ovaj potez usledio je nakon saznanja o potencijalnoj opasnosti od požara povezanoj sa zamenskim baterijama koje nisu odgovarajućih dimenzija. Ovaj problem, kako je naglašeno, može dovesti do ozbiljnih bezbednosnih posledica, posebno kada vozilo izvede iznenadni manevar, odnosno naglo skrene.

Detalji saopštenja koje je preneo CNN ukazuju na to da postoji mogućnost da se baterija u vozilu olabavi, što može dovesti do kontakta između pozitivnog terminala baterije i stezaljke za zadržavanje baterije. Rezultat ovakve situacije može biti kratki spoj i, u najgorem slučaju, izazivanje požara, što predstavlja značajan bezbednosni rizik za vozače i putnike.

Toyota već radi na razvoju rešenja za ovaj problem i najavila je da će popravke biti besplatne za vlasnike pogođenih vozila. Vlasnici RAV4 modela proizvedenih između 2013. i 2018. godine biće kontaktirani tokom decembra i obavešteni o narednim koracima.

Ovaj opoziv vozila predstavlja jedan od značajnijih sigurnosnih poteza koji je Toyota preduzela. Takođe, ova situacija baca svetlo na važnost temeljne kontrole kvaliteta i postupaka servisiranja, naročito kada su u pitanju ključne komponente vozila, poput baterija.

Iako do sada nisu objavljeni detalji o incidentima koji bi mogli biti povezani s ovim problemom, očigledno je da Toyota stavlja bezbednost ispred svega, delujući preventivno kako bi se izbegle moguće nesreće.

Ovo povlačenje vozila dolazi u vreme kada automobilska industrija prolazi kroz period značajnih promena i inovacija, sa akcentom na električna vozila i bezbednost. Toyota nastavlja da postavlja visoke standarde u pogledu sigurnosti, što će zasigurno imati uticaja na industriju kao celinu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bukač

    3. novembar 2023 | 10:23

    ... šta če da povuće ovima što je izgoreo auto ?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA