Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo je auto s najvećim poklopcem motora

Vreme čitanja: oko 1 min.

Suprotno očekivanjima radi se o limuzini, a ne o nekom supersportskom automobilu

  • 1
Genesis automobil Foto: Genesis

U potrazi za najvećim poklopcem motora svi će verovatno pomisliti na Dodge Viper s ogromnim panelom ispod kojeg nervozno grglja takođe impozantni V10 motor. Danas važe neka druga pravila, pa tako najveći poklopac nalazimo u Koreji.

U pitanju je Genesis, Hyundaijeva luksuzna marka koja je objavila da njen najprestižniji model ima najveći poklopac motora. Obuhvata i deo blatobrana, pa upravo zato i podilazi pod pojam tzv. školjkastog poklopca motora (clamshall bonnet), navodi Index.hr.

Cilj dizajnera je bio da minimizuje zazore između pojedinih delova i time učini formu vozila elegantnijom. Ukupna površina poklopca iznosi 2.6 kvadratna metra.

Genesis automobil Foto: Genesis

Iz Genesisa poručuju da je izrada ovako velikog komada od aluminijuma pred njih stavila brojne izazove. Najviše su se bojali procesa pripreme površine koji uključuje termičku obradu. Ugradnjom ojačanja sprečili su deformacije u proizvodnji, ali i učinili proces daleko komplikovanijim.

Luk Donkervolke, glavni kreativni direktor Genesisa, rekao je: “U svetu nenadahnutih limuzina, dizajn G90 ponovo postavlja standarde. Genesis Design je stvorio najatraktivnije ruho dajući mu proporcije elegantnog i atletskog Gran Turisma. Dopunjen je tehnološkim razlikama poput aluminijumskog preklopnog poklopca motora i najtanjih četvorostrukih svetala s tehnologijom Micro Lens Array.”

Podsetimo, Genesis G90 se u Evropi nudi isključivo u Nemačkoj i Švajcarskoj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRBIN

    17. novembar 2023 | 22:34

    To je brutalno dobar auto...G90 videh u Minhenu, upadljiv i veliki auto. Pored njega samo bih pre uzeo LEXUS LS500, ove svapske kante kao S klasu ili 7 BMW, Audi A8 ni pogledao ne bih..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA