≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najprodavaniji automobili su SUV-ovi: Konstantno raste masa vozila i potrošnja goriva

N. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Veća masa u pokretu – to ne znači samo veći rizik od nesreća, nego i veću potrošnju energije te veće emisije gasova

  • 9
Behind The Wheel Best 3 row SUVs for 2023 Foto: Tanjug/AP

Prema nedavnom izveštaju Globalne inicijative za ekonomičnost saobraćaja (GFEI), SUV-ovi su prvi put prošle godine nadmašili u prodaji sve ostale karoserijske oblike automobila. Misli se na prodaju u celom svetu.

Prosečna masa vozila je porasla na rekordnu vrednost od 1,5 tona. Veća masa u pokretu – to ne znači samo veći rizik od nesreća, nego i veću potrošnju energije te veće emisije gasova, navodi Revija HAK.

Po izveštaju GFEI-a, to potkopava drugačiji, pozitivan trend: svake godine energetski intenzitet vozila, odnosno potrošnja s istim performansama, smanjuje se za više od četiri posto. Glavni uzrok povećane efikasnosti je prelazak na električni pogon koji je sada u svakom sedmom novom automobilu na svetu. Posebno na tržištima s visokim udelom električnih automobila kao što su Kina ili Evropa, bilans se uspešno poboljšavao, posebno od 2020. godine.

Da je prosečna veličina vozila ostala ista kao i, na primer, 2010. godine, potrošnja energije i emisije CO2 novog voznog parka mogli su da budu 30 posto niže nego danas, navodi GFEI. Trend popularnosti SUV-ova je međutim anulirao sve prednosti električnih motora, ali i manjih benzinskih te dizelskih motora.

"Moramo da se odmaknemo od ovih ogromnih vozila", objasnila je Sheila Watson iz odbora FIA-ine fondacije. Fondacija je naručila istraživanje od GFEI-ja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djura

    8. decembar 2023 | 08:54

    koliko jedna bomba potrosi kiseonoka i stvori CO2 to niko ne spominje

  • Xl

    5. decembar 2023 | 15:54

    Jeste moramo da se odmaknete od tih ogromnih vozila a mi obican narod vozimo koliko i sta mozemo

  • Sindjelic

    6. decembar 2023 | 07:53

    Svet je ograničio da maksimalna snaga kućnog usisivača ne prelazi 1800 vati da se ne bi nepotrebno rasipala električna energija a šta je sa automobilima? Sve je manje sirovina u prirodi, a automobili sve veći i u njima se vozi po jedan čovek. Šta je sa onima koji brinu o planeti Zemlji. Pod hitno vratiti motore od 1300 ccm i manje, vratiti na prosečan porodični auto i ograničiti gabarite i težinu vozila a da za veća vozila rade samo za firme koje imaju stvarnu potrebu za njima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA