Vreme čitanja: oko 2 min.

Rekordna kazna za američkog proizvođača dizel motora Cummins

N. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Scenario je jednak onom koji je svojevremeno osmislio i sproveo Volkswagen

  • 0
Cummins Dizel motori Foto: VGV MEDIA / Shutterstock.com

Proizvođač dizelskih motora Cummins je dobio rekordnu kaznu od 1,675 milijardi dolara. Kazna je izrečena za nezakonito korišćenje uređaja koji je uticao na promenu parametara motora na testovima emisije štetnih gasova.

Scenario je jednak onom koji je svojevremeno osmislio i sproveo Volkswagen, a tiče se instalacije uređaja čiji softver je bio programiran na način da se kontrola emisije aktivira samo tokom testiranja vozila, dok je automobil na putu emitovao do 40 puta više azotnih oksida. VW je sporni softver instalirao na oko 11 miliona vozila, od čega 500.000 u SAD, a Dieselgate afera ih je koštala milijarde evra.

Sada se isti scenario dešava u američkom dvorištu, a ovaj put je krivac domaći proizvođač i specijalista za dizel motore. Iako direktno nije priznao krivično delo Cummins Inc. je uz pomoć skupih advokata mudro sarađivao sa sudom i uz nagodbu pristao da plati kaznu u iznosu većem od 1,67 milijardi dolara.

Prema Ministarstvu pravde Sjedinjenih Američkih Država, Cummins je prekršio savezni zakon o čistom vazduhu, a reč je o zakonu koji od proizvođača automobila, odnosno motora zahteva pridržavanje ograničenja emisija. Kazna od 1,675 milijardi dolara je najveća građanska kazna koju je Ministarstvo pravde ikada izreklo prema Zakonu o čistom vazduhu i druga najveća ikad dobijena kazna za zaštitu okoline, prenosi Klix.ba.

Ministarstvo pravde optužuje Cummins za ugradnju uređaja koji mogu zavarati, odnosno poništiti ili zaobići kontrole emisija. Sporni uređaj je ugrađen na čak 630.000 motora modela Ram 2500 i Ram 3500 proizvedenih od 2013. do 2019. godine. Istovremeno, pomoćni uređaji za kontrolu nedeklarisanih emisija su otkriveni i na 330.000 motora modela Ram 2500 i Ram 3500 proizvedenih između 2019. i 2023. godine.

"Vrste uređaja za koje tvrdimo da ih je Cummins ugradio u svoje motore kako bi izigrao federalne zakone o zaštiti okoline imaju značajan i štetan uticaj na zdravlje i bezbednost ljudi", rekao je državni advokat Merrick B. Garland u pripremljenoj izjavi. "Naše preliminarne procene sugerišu da su uređaji za isključivanje na nekim Cummins motorima izazvali proizvodnju hiljada tona viška emisija azotnih oksida."

Cummins je već ranije počeo da radi na opozivima i popravci spornih kamioneta iz "prve" ture. Američku kompaniju očekuje dodatni trošak od otprilike 2,4 milijarde dolara za rešavanje ovih i drugih povezanih problema na približno milion kamioneta u SAD.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA