Vreme čitanja: oko 2 min.

Preko 80 odsto novih automobila prodatih u ovoj zemlji tokom 2023. godine bilo je električno

Vreme čitanja: oko 2 min.

Električni automobili su zauzeli centralno mesto na norveškom tržištu, pri čemu su brendovi poput Tesle, Toyote i Volkswagena prednjačili u prodaji

  • 3
Volkswagen ID.4 Foto: Volkswagen

U okviru nastojanja da postane lider u eko-revoluciji, Norveška je zabeležila značajan porast prodaje električnih automobila u 2023. godini. Prema podacima koje je objavio Norveški auto-moto savez, čak 82,4% novih automobila prodatih prošle godine bili su električni modeli, što je porast u odnosu na 79,3% u 2022. godini.

Električni automobili su zauzeli centralno mesto na norveškom tržištu, pri čemu su brendovi poput Tesle, Toyote i Volkswagena prednjačili u prodaji. Posebno se ističe Tesla Model Y, koji je sam zauzeo skoro petinu novih prodaja. Ovo je impresivan uspeh s obzirom na to da je konkurencija u oblasti električnih vozila sve veća.

Prema izveštajima Reutersa, Norveška ima ambiciju da do 2025. godine potpuno obustavi prodaju novih automobila na benzin i dizel. Ovaj cilj se čini sve izvesnijim, s obzirom na poslednje statistike koje pokazuju da se norveški potrošači sve više okreću električnim vozilima.

Pored Teslinog Modela Y, u vrhu liste najprodavanijih modela za 2023. godinu nalaze se i Volkswagen ID.4, Toyota RAV4, kao i Škoda Enyaq. Ovi modeli su privukli pažnju potrošača kombinacijom napredne tehnologije, ekološke efikasnosti i privlačnog dizajna.

Najprodavaniji automobili u Norveškoj Foto: Norveški auto-moto savez

Norveška vlada podržava tranziciju ka električnim vozilima kroz različite podsticajne mere, uključujući poreske olakšice i subvencije, što dodatno motiviše potrošače da pređu na čistiju tehnologiju. Ovakve politike su se pokazale uspešnim, što potvrđuje i kontinuirani rast prodaje električnih vozila.

Ovaj trend ne samo da utiče na smanjenje emisije štetnih gasova, već i na smanjenje zavisnosti od fosilnih goriva, postavljajući Norvešku kao primer za praćenje u globalnim naporima za borbu protiv klimatskih promena.

Pored ekološkog aspekta, povećana prodaja električnih vozila ima i značajan ekonomski uticaj. Razvoj infrastrukture za električna vozila, kao što su stanice za punjenje, stvara nova radna mesta i pomaže domaćoj ekonomiji.

Sa sve većim brojem modela na tržištu i sve pristupačnijim cenama, očekuje se da će se trend rasta prodaje električnih vozila u Norveškoj nastaviti, što će dodatno ojačati njenu poziciju kao lidera u ekološkoj tranziciji na globalnom nivou.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bukač

    4. januar 2024 | 11:10

    ... slično kao kod nas, naš vozni park je sa 80% evro 3 motorima.

  • Uvoz

    4. januar 2024 | 12:08

    Sav taj benzin i dizel ce kod nas da zavrsi. Eto prilike da podmladimo vozni park na euro 4/5 :)

  • Miroslav

    5. januar 2024 | 09:45

    Onda ce biti kao sa autobusima . Kad bude -15 ili ledenije pa nece moci da upale auto . To je prava buducnost

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA