Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li će automobili pojeftiniti 2024. godine?

N. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prve kampanje popusta u prodajnim salonima pokazuju da bi se cene mogle da se koriguju prema dole u narednim mesecima, analizira AutoScout24

  • 2
automobili, auto plac, prodaja automobila, čačak Foto: RINA

Tržište automobila se donekle oporavilo 2023. godine nakon velike krize s čipovima. Ipak, cene novih i polovnih automobila su nastavile da rastu i čak su dostigle novi rekord. To pokazuju aktuelne brojke sajta za prodaju automobila AutoScout24.

Ove godine bi međutim novi automobili mogli da pojeftine, navodi Revija HAK. S primetnim povećanjem broja novih automobila oglašenih na onlajn tržištu AutoScout, poslovanje s novim i polovnim automobilima u Evropi je nastavilo da se normalizuje u prošloj godini.

Iako je više novih vozila bilo dostupno na platformi nakon problema u ponudi pre samo dve godine, prosečne tražene cene u gotovo svim kategorijama vozila su nastavile da rastu – 5 posto za nove automobile i 4 posto za polovne automobile.

Alberto Sanz de Lama, generalni direktor AutoScouta24, kupcima automobila ipak daje nadu:

"Povećanje broja oglasa novih automobila na našim platformama jasan je pokazatelj da se stanje zaliha u autokućama promenilo na način koji bi mogao da bude dobar za potrošače. Bolja dostupnost novih automobila ne samo da omogućava veći izbor, nego bi takođe mogla da bude pokazatelj da će cene verovatno pasti u narednim mesecima 2024. godine", rekao je on.

Prve kampanje popusta u prodajnim salonima pokazuju da bi se cene mogle da se koriguju prema dole u narednim mesecima, analizira AutoScout24.

Drugim rečima, ove godine bi novi automobili konačno trebalo da barem malo pojeftine na evropskim tržištima. Posledično, mogli bi da pojeftine i polovni automobili.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tihi

    18. januar 2024 | 16:30

    Ako hoce da prezive morace. Ja za novi auto preko 12000 evra ne dajem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA