≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od aprila nova era za Dacia modele: Alkotest i crna kutija standardni deo opreme

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ono što je najvažnije po pitanju novih propisa, svi modeli u ponudi Dacije dobiće novi paket sigurnosnih sistema u osnovnoj opremi da bi automobili zadovoljili nove GSR2 propise

  • 6
Dacia Duster Foto: Dacia

Dacia će ažurirati kompletnu gamu vozila, a pored optičkog osveženja najznačajnije novosti su vezane za novi set sigurnosnih propisa GSR2. Crna kutija i alkotest postaju standardna oprema.

Rumunski proizvođač automobila je najavio niz važnih noviteta u svojoj ponudi. Vest dolazi kao rezultat uvođenja nove regulative GSR2, koja će u julu stupiti na snagu u Evropskoj uniji. Dacia će ažurirati i prilagoditi novim propisima sve aktuelne modele već od aprila.

Ono što je najvažnije po pitanju novih propisa, svi modeli u ponudi Dacije dobiće novi paket sigurnosnih sistema u osnovnoj opremi da bi automobili zadovoljili nove GSR2 propise, prenosi Klix.ba.

Tako će svi Dacijini modeli dobiti: crnu kutiju kao snimač događaja u slučaju nesreće, standardni uređaj za alkotest, koji će imati mogućnost za blokiranje vožnje pod uticajem alkohola, sistem prepoznavanja saobraćajnih znakova s upozorenjem na prekoračenje brzine, upozorenje pri promeni kolovozne trake, kontrolu pažnje vozača, pomoć pri parkiranju unazad, senzore za svetlo i kišu, automatsko kočenje s detekcijom pešaka i biciklista, kao i sistem upozorenja na kočenje u nuždi.

Takođe, svi Dacijini modeli će sadržavati kod za spašavanje. To će biti QR kod u obliku nalepnice istaknut na vetrobranskom i zadnjem staklu. Skeniranjem koda biće moguće pristupiti listi i uputstvu za spašavanje, pomoću koje će spasilačke ekipe u slučaju nesreća na putu znati recimo gde se nalazi rezervoar sa plinom.

Od optičkih promena, najveću novost donosi Sandero, koji uz novu zelenu nijansu laka, dobija novu liniju opreme Journey. Novi nivo opreme odgovara Extreme verziji Sandera Stepway, a donosi sledeće novitete: nove aluminijumske felne, nove obloge pragova i ekskluzivne tepihe u putničkom prostoru. Oprema Journey takođe sadrži karticu umesto ključa, zatim kameru za vožnju unazad, prenosni držač za telefon i organizator prtljažnika.

I Sandero i Logan sada će dobiti proširenu paletu boja. Najdominantnija će biti nijansa Beige Safari, ekskluzivna za Sandero Stepway. Takođe, hibridna verzija Dacia Jogger biće obogaćena novim centralnim ekranom od 7 inča, prisutnim takođe na novoj generaciji Dustera.

Osim toga, svi modeli će dobiti USB-C priključak na dnu armaturne ploče, još jedan USB-C priključak iza centralne konzole za automobile opremljene paketom Comfort, kao i ručni klima uređaj za Jogger u osnovnoj verziji Essential.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA