Vreme čitanja: oko 1 min.

U Kanadi uvode dodatni porez na električna vozila, evo i zašto

N. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dodatno objašnjenje vlasti je da je 200 dolara iznos koji prosečni vlasnik klasičnog automobila sa SUS motorom plati kroz davanja na gorivo

  • 0
Iznajmljivanje električnih vozila Foto: Tanjug/AP

U mnogim zemljama vlasnici električnih automobila su imali brojne povlastice, a neretko ih imaju i dalje. Međutim, Alberta u Kanadi je izuzetak. Ta provincija je donela odluku prema kojoj vlasnici električnih automobila moraju da plate poseban godišnji porez u iznosu od 200 dolara.

Vlasti Alberte objašnjavaju da će se dodatni prihod iskoristiti za obnovu saobraćajnica. Naime, uvođenje poreza polazi od činjenice da su električna vozila teža od ekvivalentnih vozila pogonjenih fosilnim gorivom te se pretpostavlja da više utiču na trošenje asfaltne podloge.

Dodatno objašnjenje vlasti je da je 200 dolara iznos koji prosečni vlasnik klasičnog automobila sa SUS motorom plati kroz davanja na gorivo. Međutim, to je i dalje kap u moru, navodi Index.hr.

Auto News Canada izveštava da će porez doneti oko milion dolara prihoda u ovoj fiskalnoj godini. To će se povećati na 5 miliona dolara u periodu 2025.-2026. i 8 miliona dolara u periodu 2026.-2027. Radi se o zanemarivim iznosima u poređenju i s 1.4 milijarde dolara za koje se očekuje da će biti prikupljeno u narednom fiskalnom periodu (2024./2025.) samo kroz poreze na gorivo.

Više informacija o porezu biće poznato do jeseni, a uvešće ga najkasnije 1. januara 2025. godine. Očekivano, klaster proizvođača automobila (Canadian Vehicle Manufacturers’ Association) se ne slaže s ovom odlukom uz objašnjenje da će uvođenjem poreza biti još teže postići ciljanu prodaju električnih vozila.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA