Vreme čitanja: oko 1 min.

Amerikanci kažu da su ovo najbolje marke automobila

N. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

  • 6
BMW predstavljanje nove serije 5 Foto: Filip Plavčić

Uobičajeno pouzdani američki Consumer Report je napravio istraživanje koja marka pravi najbolje automobile. I rezultati su i više nego kontroverzni.

Pre svega, definišimo kriterijume: Ukupna ocena za pojedinačne modele se bazira na četiri ključna faktora: testu na putu, pouzdanosti, zadovoljstvu vlasnika i bezbednosti. Za ocenu testa na putu, vozila su novinari CR-a podvrgnli na više od 50 testova.

Čudni "zeleni" kriterijumi

Kako navodi Index.hr, predviđene ocene pouzdanosti se baziraju na problemima koje su prijavili čitaoci, a dešavaju se u 20 mogućih problematičnih područja definisanih prema CR-ovim godišnjim automobilskim anketama.

Predviđanja o zadovoljstvu vlasnika se baziraju na tome da li su čitaoci CR-a u anketama rekli da bi ponovo kupili isto vozilo kad bi im se pružila prilika.

Bezbednost uključuje procenu svih dostupnih rezultata testa sudara i dodatne bodove dodeljene vozilima koja standardno dolaze s ključnim sistemima za sprečavanje sudara.

Konačno, "Green Choices" odražava koliko je vozila određene marke testiranih na CR-u zaslužilo oznaku kao među 20 posto vozila s najčistijim emisijama.

I kada se sve sabere i oduzme, najbolji je BMW. To bi se lako objasnilo američkom starom zaluđenošću nemačkim automobilima da istovremeno Audi nije 12., Volkswagen 26., a Mercedes tek 29. od ukupno 34 marke koje su u istraživanju.

Mini, koji uobičajeno ne prolazi dobro u ovakvim anketama, sada je na visokom 6. mestu, čak tri pozicije ispred Toyote.

Genesis ispred Tesle

Nije se proslavio ni Tesla, koji je tek na 18. mestu, a verovatno ih posebno boli što su lošije rangirani od – primera radi - Genesisa.

Čudi i da su vrlo visoko rangirane američke marke: tako su Buick i Cadillac ispred Forda, koji ima najprodavaniji model u SAD-u.

Verovatno je pitanje kriterijuma, posebno onih “zelenih”, ali je zanimljivo da su na začelju marke koje u ponudi imaju isključivo terenske ili pick-up automobile: fenjer nose Land Rover i Jeep, a blizu repa je i GMC.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko Jović

    7. mart 2024 | 19:46

    Nemci su najači u svetu po lažiranju npodataka i lažnim anketama .

  • Snežana

    7. mart 2024 | 16:16

    e,kad su Ameri rekli da je tako-pa neka bude...

  • Bax

    10. mart 2024 | 11:39

    Hahaaaa kod Nemaca je najbolji Audi, pa Mercedes pa iza neki treći i četvrti .. A bmw uopste nije cenjen.. Ispada da je samo kod nas balkanaca bmw auto i sad kod amera.. Smesno..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA