Vreme čitanja: oko 1 min.

Proizvođač električnih vozila pauzira proizvodnju i upozorava na mogućnost bankrota

Vreme čitanja: oko 1 min.

Fisker je upozorio da možda neće moći da ispuni obaveze servisiranja duga i da bi mogao biti primoran da traži zaštitu po važećim zakonima o bankrotu

  • 0
Fisker Ocean Foto: Fisker

Fisker, proizvođač električnih vozila, saopštio je da će pauzirati proizvodnju u narednih šest nedelja kako bi smanjio zalihe i izbegao mogućnost podnošenja zahteva za bankrot. Ova odluka dolazi nakon što kompanija nije izvršila obaveznu isplatu kamate od oko 8,4 miliona dolara prošle nedelje za neosigurane konvertibilne obveznice sa rokom dospeća 2026. godine, prema podacima iz regulatornog izveštaja objavljenog u ponedeljak.

Fisker je upozorio da možda neće moći da ispuni obaveze servisiranja duga i da bi mogao biti primoran da traži zaštitu po važećim zakonima o bankrotu.

Akcije Fiskera pale su za čak 14% ubrzo nakon početka redovne trgovine. Cena akcija kompanije strmoglavo je pala za 90% ove godine, do zatvaranja trgovanja prošle nedelje.

Fisker je takođe najavio planove za prikupljanje do 150 miliona dolara kroz finansijski aranžman sa držaocem svojih konvertibilnih obveznica sa datumom dospeća 2025. godine. Proizvođač električnih vozila sa sedištem u Los Anđelesu nije identifikovao postojećeg investitora i naveo je da će finansiranje biti organizovano u četiri tranše, podložno određenim uslovima.

Ovi podaci dodatno naglašavaju teško stanje u kojem se Fisker nalazi, nakon što je krajem prošlog meseca upozorio da postoji značajna sumnja u njegovu sposobnost da nastavi poslovanje. Kompanija je saopštila da će smanjiti 15% svoje radne snage nakon što se suočila sa problemima u proizvodnji, softverskim greškama i kritikama short-selera.

Fisker je saopštio da je i dalje u pregovorima sa neimenovanim velikim proizvođačem automobila o mogućem ulaganju i partnerstvu u zajedničkom razvoju. Bloomberg je ranije ovog meseca izvestio da je kompanija u razgovorima sa japanskim Nissan-om, pozivajući se na osobe upoznate sa situacijom.

U svojoj izjavi, Fisker je naveo da trenutno ima oko 4.700 vozila na zalihama, vrednih više od 200 miliona dolara. Proizvodnja će biti pauzirana u Gracu, Austrija, počevši od ove nedelje, kako bi se smanjile zalihe već izgrađenih električnih vozila.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA