Vreme čitanja: oko 1 min.

Tesla sa Modelom Y zauzela prvo mesto po proizvodnji automobila

N. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tesla prevazilazi Ford i Toyotu postavši lider u globalnoj proizvodnji automobila sa svojim modelom Y

  • 0
Behind The Wheel Foto: Tanjug/AP

Američki proizvođač električnih vozila, kompanija Tesla, zauzela je prvo mesto po broju proizvedenih vozila u protekloj godini, nadmašivši tradicionalne gigante poput Forda ili Toyote.

Prema sveobuhvatnom istraživanju francuske firme Inovev, specijalizovane za električna vozila, Tesla Model Y prestigao je Toyotu RAV4 i Fordovu F-seriju kamioneta, postavši time automobil sa najvećom proizvodnjom u 2023. godini.

Tesla Model Y je predvodio sa proizvodnjom od 1.137.885 jedinica, dok su Toyota RAV4 i Ford F-serija zabeležili 989.517, odnosno 933.198 proizvedenih jedinica. Osim toga, Model Y je takođe bio lider u prodaji sa oko 1.23 miliona prodatih vozila u istom periodu.

Značajno je napomenuti da ovi brojevi ne predstavljaju ukupnu prodaju ili proizvodnju celokupnog asortimana bilo kog proizvođača. Naprimer, kineski BYD je proizveo više od 3 miliona vozila prošle godine, znatno premašujući Teslinih 1.84 miliona automobila.

Iako su proizvodne brojke impresivne, one ne predstavljaju jedini pokazatelj uspeha u automobilskoj industriji. Prodaja, inovativnost i sposobnost prilagođavanja potrebama kupaca ključni su faktori koji doprinose održavanju liderstva na tržištu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA