≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Od danas zimske gume više nisu obavezne: Ipak, ove stvari treba proveriti pre menjanja

N. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sa dolaskom proleća, vozači u Srbiji mogu preći na letnje gume, ali treba proveriti nekoliko ključnih stvari

  • 2
Vulkanizer, Zamena Guma Foto: Nikola Tomić

Kako sezona hladnijeg vremena jenjava, dolazi do promena u pravilima koja se tiču vozača širom Srbije, posebno u vezi sa upotrebom zimskih guma. U skladu sa zakonom, od 1. aprila više nije obavezno imati zimske gume na vozilima, što označava prelazak na letnju sezonu vožnje.

Zakon jasno definiše da su zimske gume obavezne od 1. novembra do 1. aprila, pod uslovom da vremenski uslovi zahtevaju takvu vrstu opreme, uključujući sneg, led ili poledicu na kolovozu.

Iako prelazak na letnje gume nije zakonski obavezan, to se svakako preporučuje zbog više razloga. Zimske gume dizajnirane su tako da pružaju bolje performanse pri niskim temperaturama i na snegom pokrivenim ili zaleđenim putevima. Međutim, vožnja sa zimskim gumama na suvim i toplijim putevima može dovesti do brže potrošnje guma, smanjene efikasnosti goriva i produženog kočionog puta.

Prema preporukama, dubina šare na pneumaticima treba da bude najmanje 4 milimetra. Ovo je važan bezbednosni faktor, jer pneumatici sa nedovoljno dubokim šarama ne mogu efikasno odvoditi vodu sa puta, što povećava rizik od akvaplaninga. Stoga, pri prelasku na letnje gume, svakako proverite njihovo stanje i dubinu šare.

Vozačima se savetuje da redovno proveravaju stanje svojih guma, bez obzira na sezonske promene. Pravilna briga o pneumaticima i njihova zamena kada je to potrebno ključni su za bezbednu vožnju. Takođe, iako zimske gume više nisu obavezne, važno je biti spreman na iznenadne promene vremena, posebno u planinskim predelima gde se vremenski uslovi brzo mogu promeniti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Map

    1. april 2024 | 13:12

    Cista glupost nasih mudraca, u zemljama EU se moze voziti i sa letnjim gumama po zimi a mora se imati pripravne lance, ja zimske gume ne skidam i vozim se cele godine jer me izadje tako jeftinije, a i mnogi drugi to rade

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA