Vreme čitanja: oko 2 min.

Nemci slave legalizaciju kanabisa, ali mogu li "stondirani" za volan?

N. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li je bezbedno voziti nakon konzumacije kanabisa? Nemačka određuje nova pravila

  • 4
Kanabis Nemačka zakon Foto: Tanjug/AP

Nemačka je nedavno postala jedna od retkih zemalja koje su legalizovale upotrebu kanabisa za ličnu upotrebu, postavljajući precizne količine koje punoletne osobe mogu legalno da poseduju. Međutim, ova odluka otvorila je brojna pitanja, posebno ona vezana za vožnju pod uticajem ove supstance. Da li je moguće, i pod kojim uslovima, voziti "stondiran"?

Do sada u Nemačkoj nije postojala zakonski određena granica za prisustvo THC-a (aktivnog sastojka kanabisa) u krvi vozača, za razliku od alkohola, gde je granica postavljena na 0,5 promila. Međutim, sudovi su se rukovodili vrednošću od 1,0 nanograma THC-a po mililitru krvi, iznad koje su primenjivane kazne.

Predlog koji dolazi iz federalnog ministarstva saobraćaja je postavljanje granice na 3,5 nanograma THC-a po mililitru krvi. Prema njihovim rečima, dostizanje ove vrednosti, u skladu sa trenutnim naučnim saznanjima, označava značajan rizik za bezbednost u saobraćaju. Da bi se ova preporuka sprovela, potrebno je izmeniti zakon u Bundestagu, a sve do eventualne promene, na snazi ostaju postojeći, strožiji uslovi.

Nemački ADAC izražava zabrinutost

ADAC, nemački automoto klub, nije zadovoljan predlogom granice od 3,5 ng/ml. Smatraju da je ova granica na ivici prihvatljivosti kada je reč o bezbednosti na putevima. Takođe, naglašavaju da čak i nakon promene zakona, osobe pod uticajem kanabisa ne bi trebalo da upravljaju motornim vozilima. Konzumacija kanabisa može dovesti do smanjene koncentracije i pažnje, dužeg vremena reakcije i odlučivanja, što može imati fatalne posledice u saobraćaju. ADAC insistira na potrebi za intenzivnom edukacijom stanovništva o povećanom riziku od nesreća, što je preneo Index.hr.

ADAC, pored toga, sugeriše da bi sankcije za prisustvo THC-a u krvi trebalo da ostanu za vozače početnike, slično pravilima za alkohol. Takođe predlažu da se ispita prikladnost drugih metoda merenja, kao što je analiza tečnosti iz usne šupljine, za procenu ili otkrivanje akutnog oštećenja uzrokovanog konzumacijom kanabisa u kontekstu vožnje. Pre primene novih metoda, važno je sveobuhvatno oceniti njihovu efikasnost.

(Telegaf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djole

    2. april 2024 | 17:57

    A koja je razlika izmenu alkohola ili marihuanu, i sada alkohol je dozvoljen a marihuana nije, šijo mu ga Djuro

  • Boze,boze

    2. april 2024 | 19:59

    Neka pasu kanabis. Nekome nedostaje mozak

  • ...

    2. april 2024 | 13:14

    I posle Nemci glupi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA