Vreme čitanja: oko 1 min.

Testiraju se prvi električni automobili proizvedeni u Kragujevcu: Kada se mogu naći na ulicama?

N. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Testiranja prvih primeraka obavljaju se na pisti fabrike u Kragujevcu, specijalizovanoj za probu novih vozila, dok su za ozbiljnije sigurnosne provere - uključujući i "kreš" testove - primeri poslati u inostranstvo

  • 1
Fiat, kompanija, logo Foto: Tanjug/AP

Prema nezvaničnim informacijama koje je za RTS potvrdio Saša Đorđević, predsednik Samostalnog sindikata FCA Srbija, u toku su testiranja prvog električnog modela čija je proizvodnja započeta u Srbiji.

Testiranja prvih primeraka obavljaju se na pisti fabrike u Kragujevcu, specijalizovanoj za probu novih vozila, dok su za ozbiljnije sigurnosne provere - uključujući i "kreš" testove - primeri poslati u inostranstvo. Ova praksa nije nova za Fiat, s obzirom na to da je i model Fiat 500L prošao sličan proces testiranja pre nego što je krenuo u serijsku proizvodnju, sa oko 200 primeraka napravljenih isključivo za ispitivanje sigurnosti i performansi.

Očekuje se da će novi električni model uskoro biti testiran i na ulicama Kragujevca, prateći time tradiciju prethodnih Fiat modela koji su, zaštićeni maskirnom folijom, voženi kroz grad i okolinu kao deo testnog procesa. Đorđević izražava očekivanje da će novi model proći sve testove sa odličnim rezultatima, a radnici fabrike, koji su se vratili iz inostranstva gde su bili na obukama, već su uključeni u procese proizvodnje.

Kompanija Stellantis, pod čijim se okriljem nalazi kragujevačka fabrika, nije zvanično potvrdila informacije o proizvodnji i testiranju novih električnih automobila, navodeći samo da je projekat u toku. Međutim, Đorđević napominje značaj ovog koraka ne samo za Srbiju već i za čitav Balkan, izražavajući nadu da će prvi električni automobil biti predstavljen upravo u Srbiji. Iako se špekulisalo da bi novi model mogao biti restilizovana verzija Fiata Pande, zvanična potvrda i ime modela još uvek nisu objavljeni.

Predstavljanje prvog kragujevačkog električnog automobila nestrpljivo se iščekuje, pri čemu se kao mogući datumi debija spominje leto.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stojko

    4. april 2024 | 08:16

    Ta nesretna fabrika iz Kragujevca je uvek kasnila za trendovima, 40 godina smo proizvodili automobil iz 70tih godina 20.veka, onda su poceli da proizvode monovolumen u eri prodaje SUV automobila, i sad ce da prave elektricni auto, kad se svi polako odricu elektrike.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA