Vreme čitanja: oko 2 min.

Renault nakon tri decenije gasi proizvodnju ovog popularnog kompakta, nastaviće samo kao električni crossover

N. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pre tri godine Renault je zvanično lansirao električni Megane E-Tech

  • 1
Renault Megane Foto: Renault

Kompaktni model francuske marke povlači se iz proizvodnje do kraja aprila. Renault ne planira da razvija njegovog direktnog naslednika, a ime Megane nastaviće da živi samo kao električni crossover.

Pre tri godine Renault je zvanično lansirao električni Megane E-Tech. Iako novi model nosi isto ime kao i kompaktni model francuske marke, verovalo se da će popularnost imena Megane privući javnost s prvim električnim modelom nove generacije, ali to se nije desilo.

Paralelnim lansiranjem električne verzije, Renault je sugerisao da se obični Megane sa SUS motorima neće proizvoditi još dugo. Sada smo skoro došli do tog trenutka kada ćemo se u potpunosti oprostiti od standardnog Renault Megana. Kompaktni francuski model biće povučen iz proizvodnje do kraja ovog meseca. Trenutno se hatchback verzija proizvodi u Španiji, dok se sedan GrandCoupe varijanta proizvodi u Turskoj, napominje Klix.ba.

Renault Megane je prvi put lansiran 1995. godine kao zamena za Renault 19. Od tada do danas Renault je lansirao četiri generacije, ali je Renault uz ovaj model nudio šaroliku ponudu različitih varijanti, od coupea i sedana, preko praktičnog karavana, zatim atraktivnog kabrioleta, pa sve do svestranog minivana Scenica. Renault je s prvim Meganom i njegovim derivatima napravio pravi bum na tržištu, budući da je isporučio više od pet miliona automobila.

Prva generacija doživela je redizajn 1999. godine, pre nego što je 2002. zamenjena drugom. Treća generacija debitovala je 2008., a četvrta i ujedno poslednja iteracija Renaulta Megana sa SUS motorima lansirana je 2015. godine. Druga generacija je bila najkontroverznija zbog netipičnog dizajna i ona je uticala na lošu prodaju. Aktuelni model je doživeo redizajn 2020. godine, a s njim će Megane nakog tri decenije otići u istoriju.

Trendovi se menjaju i klasični kompakti su sve manje tražni na tržištu. Zato francuski proizvođač automobila ne planira proizvodnju naslednika standradnog modela. Umesto toga, s obzirom da Renault ne želi da u potpunosti napusti ovaj segment, Megane bi indirektno trebalo da bude zamenjen s dva buduća Dacia modela, koji su trenutno u razvoju pod kodnim imenom C-Neo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA