Vreme čitanja: oko 1 min.

Autonomni Hyundai Ioniq 5 položio vozački ispit u Las Vegasu

N. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Automobil je prošao test vožnje veoma sličan onom koji prolaze vozači u procesu dobijanja vozačke dozvole

  • 0

Čak 66 posto Amerikanaca se plaši autonomnih vozila, 25 posto ih je nesigurno u ovu tehnologiju, a samo 9 kaže da veruju robotaksijima. U pokušaju da promeni ovu situaciju, Hyundai je ustupio svoj samovozeći Ioniq 5 da bi vozilo obavilo test u Las Vegasu.

Automobil je prošao test vožnje veoma sličan onom koji prolaze vozači u procesu dobijanja vozačke dozvole. Tokom polaganja testa, na mestu suvozača se našla DMV-jeva ispitivačica Kendis Džouns 25 godina iskustva, koja je pratila sve, od dužine zaustavljanja do promene kolovozne trake. Ona je vrlo stroga te procent uspešnog polaganja kandidata kod nje iznosi samo 16 posto.

"Oborila sam hiljade i hiljade kandidata u interesu javne bezbednosti. Kriterijumi su isti kao i za ljude. Pratila sam brzinu, prestrojavanja, manevre, zaustavljanje, vožnju u traci, vreme reakcije i drugo", izjavila je Jones.

Uprkos njenim visokim standardima, Ioniq 5 Robotaxi ju je impresionirao te mu je dala prolaznu ocenu. Iako to nema neki zvanični značaj, u Hyundaiju se nadaju da će ovaj test uliti više poverenja ljudima u autonomna vozila, piše Klix.ba.

Hyundaijev Ioniq 5 Robotaxi je razvijen u saradnji s kompanijom Motional. Višegodišnja saradnja im je omogućila da plasiraju autonomna vozila na javne cputeve u Nevadi i Kaliforniji, ali i na drugim lokacijama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA