Vreme čitanja: oko 1 min.

Koja generacija najviše divlja po putu?

N. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svakome je od nas nekada prekipelo za volanom. Nekad je to spor vozač koji vozi debelo ispod ograničenja, a vi već prilično kasnite. Ili auto koji je odlučio da kampuje u brzoj traci autoputa

  • 0
Gužva u saobraćaju, devojka vozač Foto: Shutterstock

Nedavno istraživanje je pokazalo da su neke generacije sklonije ljutnji za volanom od drugih. Naime, firma Nextbase je sprovela istraživanje vezano uz bes na putevima, koje je pokazalo da ljutnja za volanom na neke generacije utiče mnogo više nego na druge. Jedna se posebno ističe u toj anketi.

Pomenuto istraživanje koje je sprovedeno u septembru i oktobru 2023. obuhvatilo je gotovo 1400 ljudi, a sudeći prema rezultatima, najlošije su prošli milenijalci. Upravo je generacija rođena između 1981. i 1995. očigledno najosetljivija na bes na putevima.

Milenijalci su u istraživanju dobili čak 47 posto glasova, Generacija X više nego upola manje - 21.4 posto. Generacija Z još manje besni za upravljačem te drži samo 19.7 posto. Očigledno milenijalcima ne ide baš najbolje jer su, prema istraživanjima, uključeni u čak polovinu svih incidenata na putu.

U prilog im ne govori ni indeks koji svake godine objavljuje američki automobilski klub AAA, a u kojem su studije pokazale da se milenijalci češće od ostalih generacija za volanom rizično ponašaju, navodi Index.hr.

Takođe, prema podacima Nacionalne administracije za saobraćaj na putevima, agencije savezne vlade SAD-a, milenijalci su najopasniji vozači na putevima. Podaci pokazuju da oni koji su rođeni u generaciji, trenutno starosti između 25 i 34 godine, čine većinu nesreća, najviše smrtonosnih nesreća i drugi najveći procenat vožnje bez pažnje.

Judžin Herbert, izvršni direktor firme MasterDrive, izjavljuje: "Otkriveno je da su najsigurniji vozači Baby Boomers. Vozači između 63 i 72 godine su bili uključeni u najmanje nesreća, u proseku samo 14 na 100.000. Druga najsigurnija grupa je generacija Z – vozači između 16 i 24 godine. Njihov prosek je 44 na 100.000, što je još uvek znatno više."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA