Vreme čitanja: oko 1 min.

Tesla još uvek nije aplicirala za dozvole za robotaksi u Kaliforniji, uprkos najavi Ilona Maska

Vreme čitanja: oko 1 min.

Do sada, Tesla nije podnela zahtev za dozvolu za komercijalnu upotrebu autonomnih vozila bez vozača, što je neophodan korak pre početka pružanja usluga robotaksija

  • 0
Tesla, enterijer, robotaxi, robotaksi Foto: Jose Gil / Shutterstock.com

Nakon što je Ilon Mask, direktor kompanije Tesla, najavio robotaksi usluge, regulatorna tela u Kaliforniji nisu primila nikakvu zvaničnu aplikaciju od Tesle za neophodne dozvole. Kalifornijski odeljenje za motorna vozila (DMV) i Komisija za javne usluge (CPUC) potvrdili su da Tesla nije pokrenula proces dobijanja dozvole koje su ključne za operacije robotaksija u ovoj državi.

Tesla trenutno raspolaže samo sa osnovnom dozvolom DMV-a, koja omogućava testiranje autonomnih vozila sa prisutnim vozačima. Za pokretanje komercijalnih robotaksi usluga potrebna je naprednija dozvola, koju za sada ima samo ograničen broj kompanija. Osim toga, bilo koji pokušaj komercijalizacije ovakve usluge zahteva odobrenje i od CPUC-a, koje Tesla takođe nije zatražila.

Do sada, Tesla nije podnela zahtev za dozvolu za komercijalnu upotrebu autonomnih vozila bez vozača, što je neophodan korak pre početka pružanja usluga robotaksija. Ovaj propust ukazuje na moguću kašnjenje u realizaciji Maskovih planova, što bi moglo značajno uticati na pozicioniranje Tesle na tržištu usluga autonomne vožnje.

Razmatrajući procese koje su druge kompanije, kao što je Waymo, morale da prođu, jasno je da odobrenje za takve operacije može trajati mesecima. Waymo je, na primer, proveo osam meseci u procesu sticanja CPUC dozvole koje im omogućava naplatu vožnji, što ukazuje na to da Tesla možda neće moći brzo da implementira svoje robotaksi usluge.

Dok Tesla nastavlja da razvija tehnologiju autonomne vožnje, regulatorni odgovori i nedostatak potrebnih dozvola mogu postati ključni faktori koji će odrediti tempo i uspeh njihovih budućih robotaksi usluga.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA