Vreme čitanja: oko 2 min.

Tesla najavljuje otpuštanje 14.000 radnika kako bi ostala "agilna i gladna"

Vreme čitanja: oko 2 min.

U jeku usporavanja globalne potražnje i pritiska na cene, Ilon Mask potvrđuje planove za smanjenje broja zaposlenih u kompaniji za više od 10%

  • 1
Ilon Mask Tesla Foto: kovop / Shutterstock.com

Tesla se suočava sa novim izazovima kako bi održala svoju poziciju na tržištu. Kompanija je najavila otpuštanje preko 10% svoje globalne radne snage, što je ekvivalentno smanjenju od najmanje 14.000 pozicija. Ova odluka dolazi u trenutku kada Tesla bilježi pad potražnje i suočava se s ozbiljnim pritiskom na cene svojih proizvoda.

Ilon Mask, generalni direktor Tesle, u internom memorandumu koji je prvi objavio portal Elektrek, izjavio je da je kompanija doživela brz rast u proteklim godinama što je dovelo do dupliranja uloga i funkcija unutar kompanije. Mask je naglasio da je "ovo odluka koju najmanje voli, ali je neophodno preduzeti korake kako bi kompanija ostala agilna, gladna i inovativna i spremna za nove faze rasta."

Prvi kvartal 2024. godine pokazao je izazove s kojima se Tesla suočava, sa isporukama koje su iznosile 387.000 vozila, što je za 13% manje od tržišnih očekivanja i prvi pad u isporukama skoro četiri godine. Problemi u proizvodnji, uključujući napade na transportne puteve u Crvenom moru i požar podmetnut u fabrici u Berlinu, samo su dodatno naglasili probleme sa kojima se kompanija suočava, piše The Guardian.

Osim internih izazova, Tesla se suočava i sa sve jačom konkurencijom, posebno na kineskom tržištu, gde su lokalni proizvođači kao što su BYD i Xiaomi počeli ozbiljnije da ugrožavaju njenu dominaciju. BYD je čak na kratko preuzeo titulu najvećeg proizvođača električnih vozila na svetu u poslednjem kvartalu 2023. godine.

Mask je istakao da je, pored organizacionih promena, kompanija usmerena na poboljšanje profitnih marži koje su u poslednjem kvartalu pale na najniži nivo u poslednje četiri godine, iznosivši 17,6%.

Dok Tesla nastavlja da se prilagođava promenljivim tržišnim uslovima, akcije kompanije su zabeležile pad od 5,6% na tržištu, čime je tržišna kapitalizacija kompanije smanjena za otprilike 38 milijardi dolara.

Ilon Mask je na platformi X, koju takođe poseduje, izjavio: "Svake pete godine potrebno je reorganizovati i optimizovati kompaniju za sledeću fazu rasta."

Ova vest dolazi u trenutku kada i drugi igrači na tržištu električnih vozila, poput BP-a, preduzimaju slične korake kako bi optimizovali svoje operacije u segmentu punjenja električnih vozila, ukazujući na to da su promene u industriji neminovne.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • .sssa

    20. april 2024 | 19:17

    Ovo je kapitalizam u najgorem obliku.sta reci.samo profit i ništa više.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA