Vreme čitanja: oko 2 min.

Studija otkriva: Električni automobili češće udaraju pešake

N. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedan od glavnih razloga za ovu razliku je tiši rad električnih automobila, što otežava pešacima da ih čuju na vreme

  • 0
Sudar Obrenovac Foto: Mateja Beljan

Nova analiza saobraćajnih nesreća u Velikoj Britaniji pokazala je da su električna vozila (EV) i hibridi značajno skloniji udaranju pešaka nego vozila na benzin ili dizel. Prema podacima prikupljenim iz 32 milijarde pređenih milja električnih i hibridnih vozila i preko 3 biliona (engl. trilion) milja pređenih benzinskim i dizel vozilima, studija je pokazala da su električni automobili tri puta češće uključeni u nesreće sa pešacima u urbanim sredinama u poređenju sa vozilima na unutrašnje sagorevanje.

Jedan od glavnih razloga za ovu razliku je tiši rad električnih automobila, što otežava pešacima da ih čuju na vreme. Iako mnoge kompanije ugrađuju sisteme za upozoravanje pešaka koji stvaraju zvuk pri niskim brzinama, ovi zvuci su često teški za precizno određivanje udaljenosti i brzine vozila.

Profesor epidemiologije i statistike na Londonskoj školi higijene i tropske medicine, Fil Edvards, izjavio je za The Guardian: "Električni automobili su opasnost za pešake jer su manje verovatno da će biti čuti u poređenju sa benzinskim ili dizel automobilima. Vlada mora da smanji ove rizike ako planira da postepeno ukine prodaju benzinskih i dizel automobila."

Studija je analizirala podatke o saobraćajnim nesrećama u periodu od 2013. do 2017. godine, obuhvatajući 916,713 povređenih u saobraćajnim nesrećama, od čega je oko 13% bilo pešaka. Četvrtina svih pešaka povređenih u saobraćajnim nesrećama bila je rezultat sudara sa električnim vozilima, što je ogroman broj s obzirom na ukupni broj pređenih milja benzinskih i dizel vozila.

Edvards je dodao: "Ako prelazite na električni automobil, zapamtite da je to drugačija vrsta vozila. Mnogo su tiši od starih automobila, a pešaci su naučili da prelaze ulice oslanjajući se na sluh. Vozači ovih vozila moraju biti posebno oprezni."

Za vozače električnih i hibridnih vozila, ključno je da budu svesni svoje tihe prisutnosti na putevima i da dodatno obrate pažnju na pešake. Bez obzira na vrstu vozila, važno je izbegavati udaranje pešaka, čak i ako oni nepravilno prelaze ulicu ili ne obraćaju pažnju dok koriste svoje telefone.

(Telegraf.rs)

Video: Xiaomi prvi put predstavio električni automobil u Evropi: SU7 oduševio posetioce na MWC sajmu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA