Vreme čitanja: oko 1 min.

Fiat najavljuje novi hibridni 500: Proizvodnja počinje 2026. godine u Italiji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Novi 500 Ibrida će pokretati isti 1,0 litarski blagi hibridni trocilindrični benzinski motor kao postojeći 500

  • 0
Fiat 500e 3+1 Foto: Fiat

Fiat je potvrdio da će početkom 2026. godine lansirati novi hibridni model 500, čime obezbeđuje dugoročnu budućnost za svoj popularni gradski automobil. Proizvodnja će se odvijati u fabrici Mirafiori u Italiji, gde se trenutno proizvodi električni Fiat 500e.

Novi 500 Ibrida će pokretati isti 1,0 litarski blagi hibridni trocilindrični benzinski motor kao postojeći 500, ali će koristiti arhitekturu modela 500e. Ova odluka je rezultat dva ključna izazova sa kojima se Fiat suočava.

Prvi izazov je povećanje proizvodnje u Mirafioriju zbog spore prodaje modela 500e i njegovog sportskog brata Abarth 500e. Fiat je u februaru smanjio smene u fabrici i rezervisao mogućnost da potpuno zaustavi rad ako prodaja ne poraste.

Drugi izazov je održavanje popularnog benzinskog modela 500 u prodaji, jer trenutni model ne ispunjava nove standarde sajber bezbednosti koje je uvela Evropska unija.

Odluka o pokretanju proizvodnje hibridnog modela 500 takođe oslobađa prostor u fabrici u Tihiju, gde Fiatova matična kompanija Stellantis uskoro treba da počne da proizvodi novi električni supermini T03 kineske firme Leapmotor.

(Telegraf.rs)

Video: Delta Auto Grupa predstavlja novosti na Beogradskom sajmu automobila i motocikala

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA